Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hidromorfološko stanje hrvatskih rijeka i jezera (CROSBI ID 768754)

Druge vrste radova | ostalo

Barbalić, Darko ; Filipović, Mira ; Kordej-De Villa, Željka Hidromorfološko stanje hrvatskih rijeka i jezera // Zbornik radova 5. Hrvatske konferencije o vodama: Hrvatske vode pred izazovom klimatskih promjena. 2011.

Podaci o odgovornosti

Barbalić, Darko ; Filipović, Mira ; Kordej-De Villa, Željka

hrvatski

Hidromorfološko stanje hrvatskih rijeka i jezera

Usklađivanje hrvatskog vodnog zakonodavstva s europskim standardima na području voda rezultiralo je novim sustavom ocjenjivanja stanja voda. Uvedeno je ekološko stanje, kao kompleksna ocjena stanja, utemeljena na odgovarajućim biološkim i pratećim fi zikalno-kemijskim i hidromorfološkim elementima kakvoće. Raspoloživi podaci o hidromorfološkim značajkama hrvatskih rijeka i jezera upućuju na njihovo relativno dobro hidromorfološko stanje. Nezadovoljavajuće hidromorfološko stanje utvrđeno je na 2.681 km tipiziranih rijeka ili 20, 5% njihove ukupne dužine. Udio hidromorfološki nezadovoljavajućih jezera je veći i obuhvaća gotovo 50% svih tipiziranih jezera. Većina hidromorfološki nezadovoljavajućih vodnih tijela predlaže se za kategoriju znatno promijenjenih i umjetnih vodnih tijela, za koja vrijede blaža ekološka mjerila, što još treba opravdati odgovarajućim ekonomskim analizama. Radi se o 2.250 km rijeka i 15 jezera. Postupna renaturalizacija je predviđena za 431 km rijeka i jedno jezero. Relativni udio problematičnih vodnih tijela i vodnih tijela predloženih za renaturalizaciju nešto je veći na jadranskom vodnom području u odnosu na vodno područje rijeke Dunav.

hidromorfološko stanje; hidromorfološki element kakvoće; umjetna i

nije evidentirano

engleski

Hydromorphologycal Status of Rivers and Lakes in Croatia

nije evidentirano

hydromorphological status; hydromorphological quality elements; heavily

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik radova 5. Hrvatske konferencije o vodama: Hrvatske vode pred izazovom klimatskih promjena

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija, Ekonomija