Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Centar za modeliranja u toplinskoj obradi metala (QRC) u projektu “Global database on cooling intensities of liquid quenchants” (CROSBI ID 576977)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Filetin, Tomislav ; Liščić, Božidar ; Matijević, Božidar Centar za modeliranja u toplinskoj obradi metala (QRC) u projektu “Global database on cooling intensities of liquid quenchants” // Zbornik sažetaka 44. stručno-znanstvenog simpozija Maziva 2011. Zagreb: Hrvatski inženjerski savez - Hrvatsko društvo za goriva i maziva, 2011. str. 52-53

Podaci o odgovornosti

Filetin, Tomislav ; Liščić, Božidar ; Matijević, Božidar

hrvatski

Centar za modeliranja u toplinskoj obradi metala (QRC) u projektu “Global database on cooling intensities of liquid quenchants”

Centar za modeliranja u toplinskoj obradi metala (QRC) osnovan je početkom 2010. godine, kao centar izvrsnosti a uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH. QRC je integralni dio Zavoda za materijale Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (vidi http://qrc.fsb.hr). Osnove istraživačke mogućnosti i potencijali QRC-a jesu: - Ohlađivanje u tri različite vrste sredstava za gašenje: tekućinama (voda, ulje, polimerne otopine...), solnim kupkama i u plinovima pod visokim pritiskom – sve u jedinstvenim uređajima. - Mjerenje krivulja ohlađivanja u tekućim medijima i evaluacija podataka s cilindričnom probom promjera 12, 5 mm - prema standardima ISO 9950 i ASTM D 6200-01 . - Mjerenje tijeka ohlađivanja i generiranje podataka o dinamici prijenosa topline pri gašenju stvarnih osnosimetričnih dijelova. U tu svrhu razrađena je Metoda temperaturnog gradijenta, koja koristi vlastitu cilindričnu probu (50x200 mm) s tri ugrađena termoelementa. - Modeliranje: mikrostrukturnih transformacija ; raspodjele tvrdoće, zaostalih naprezanja i deformacija. - Formiranje baza podataka o intenzitetima gašenja različitih sredstava za ohlađivanje. - Razvoj i primjena novih medija za gašenje i tehnika ohlađivanja, npr. nanofluidi. QRC je jedan od inicijatora i predlagača a i aktivni sudionik u budućem projektu “Global database on cooling intensities of liquid quenchants” koji je koordiniran i upravljan od strane Interrnational Federation of Heat Treatment and Surface Engineering (IFTHSE). Predloženo je izvođenje projekta kroz dvije faze: 1. faza: prikupljanje i usporedba podataka mjerenja intenzivnosti ohlađivanja sa laboratorijskim metodama za različite tekuće medije I evaluacija podataka za prijelaz topline u realnim uvjetima ; 2. faza: korištenje podataka i znanja dobivenih iz 1. faze za razvoj i provođenje računalnih simulacija i optimalizacija uvjeta gašenja za realne kompleksne oblike izradaka ; predviđanje rezultirajuće tvrdoće, mikrostrukture, zaostalih naprezanja i deformacija.

toplinska obrada; gašenje; tekući mediji za gašenje; baza podataka

nije evidentirano

engleski

Quenching Research Centre (QRC) in the project “Global database on cooling intensities of liquid quenchants”

nije evidentirano

heat treatment; quenching; quenchants; data base

nije evidentirano

Podaci o prilogu

52-53.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 44. stručno-znanstvenog simpozija Maziva 2011

Zagreb: Hrvatski inženjerski savez - Hrvatsko društvo za goriva i maziva

Podaci o skupu

44. stručno-znanstveni simpozij Maziva 2011

poster

20.10.2011-21.10.2011

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Strojarstvo