Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 531513

Distribucija poljoprivrednih proizvoda: Burza voća i povrća u Osijeku


Bezić, Heri
Distribucija poljoprivrednih proizvoda: Burza voća i povrća u Osijeku // Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu / Segetlija, Z ; Karić, M. (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet u Osijeku, 2011. str. 99-109 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Distribucija poljoprivrednih proizvoda: Burza voća i povrća u Osijeku
(The distribution of agricultural products: Fruit and vegetables market in Osijek)

Autori
Bezić, Heri

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu / Segetlija, Z ; Karić, M. - Osijek : Ekonomski fakultet u Osijeku, 2011, 99-109

Skup
Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 20.10.2011.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Burza; poljoprivredni proizvodi; konkurentnost
(Exchange; agricultural products; competitiveness)

Sažetak
U distribuciji poljoprivrednih proizvoda na veliko uobičajeno se u lancu distribucije pojavljuje veletrgovac kao posrednik između proizvođača i maloprodavača, odnosno velikih kupaca poljoprivrednih proizvoda. To je posebice izraženo kod malih individualnih proizvođača koji nemaju izravan pristup maloprodajnim lancima. Pritom veletrgovac obavlja svoju posredničku ulogu, ali istodobno znatno poskupljuje cijenu poljoprivrednih proizvoda. Nepovezanost malih poljoprivrednih proizvođača i nemogućnost izravnog pristupa krajnjim kupcima dovodi u nepovoljan položaj proizvođača u odnosu na veletrgovca. Mali proizvođači uglavnom moraju prihvatiti ponuđenu cijenu i uvjete plaćanja koje diktira veletrgovac- otkupljivač. Tako postavljeni neravnopravni uvjeti dovode do stalnog smanjenja broja domaćih poljoprivrednih proizvođača i sve teže ekonomske situacije u kojoj se nalaze. Iako voće i povrće nisu primarno burzovni artikli, primjenom standardizirane kvalitete u proizvodnji voće i povrća te suvremenog elektroničkog poslovanja moguće je brže, jeftinije i sigurnije distribuirati poljoprivredne proizvode od proizvođača do maloprodaje ili čak do krajnjeg korisnika. U radu se analiziraju iskustva burze voća i povrća koja funkcionira u Osijeku. Uključivanjem većeg broja poljoprivrednih proizvođača u rad burze kao i kupaca moguće je postići znatne financijske učinke, sigurnost za domaćeg proizvođača te sigurnost u pogledu cijene i kvalitete za kupca poljoprivrednih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081-0811403-1414 - Inovativnost, transfer tehnologije i konkurentnost hrvatskog izvoza (Heri Bezić, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Heri Bezić, (77351)