Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 531315

Obilježja migracijskih tokova i integracija novih imigrantskih grupa na tržištu rada u južnoeuropskim zemljama članicama Europske unije


Gregurović, Snježana
Obilježja migracijskih tokova i integracija novih imigrantskih grupa na tržištu rada u južnoeuropskim zemljama članicama Europske unije // Migracijske i etničke teme, 27 (2011), 1; 57-75 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Obilježja migracijskih tokova i integracija novih imigrantskih grupa na tržištu rada u južnoeuropskim zemljama članicama Europske unije
(Characteristics of Migration Flows and Integration of New Immigrant Groups in the Labour Market in Southern European EU Member States)

Autori
Gregurović, Snježana

Izvornik
Migracijske i etničke teme (1333-2546) 27 (2011), 1; 57-75

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Imigranti; migracije; integracija imigranata; tržište rada; nezakonite migracije; južnoeuropske zemlje
(Immigrants; migration; integration of migrants; labour market; illegal migration; southern European countries)

Sažetak
Početkom devedesetih godina 20. stoljeća, a posebno nakon pristupanja Europskoj uniji, južnoeuropske zemlje susreću se s povećanim imigracijskim priljevom, osobito državljana trećih zemalja. Većina migracijskih tokova odnosi se na ilegalne migracije. U radu se pomoću teorije segmentiranog tržišta rada analizira integracija novih imigrantskih grupa na tržištu rada. Visoki stupanj segmentacije i nezakonitosti na tržištima rada u analiziranim zemljama posebno je prisutan u građevinarskom, poljodjelskom i uslužnom sektoru (kućanstva, hotelijerstvo i ugostiteljstvo). Nezakonito zapošljavanje važan je privlačni čimbenik za ilegalne migrante i potiče razvoj ilegalnih migracija. Učestalom provedbom regulacijskih programa tek se djelomično uspijeva riješiti problem ilegalnih migranata, a njima se usporedo »privlači« sve veći broj novih imigranata. Zbog posebnih obilježja novijih migracijskih tokova u južnoeuropskim zemljama, moguće je primijeniti Kingov i Ribas-Mateosov »južnoeuropski imigracijski model« koji te tokove prikazuje triangularno. U tom se modelu masovni imigracijski priljev povezuje s visokom razinom nezakonitosti u gospodarskom sektoru i sa slabom socijalnom državom. Neujednačen gospodarski razvoj zemalja podrijetla i primitka imigranata te percipiranje novih imigranata (državljana trećih zemalja) isključivo kroz prizmu homo economicusa ne ulijevaju odviše optimizma da će se njihov položaj na tržištu rada i u društvu u dogledno vrijeme bitno poboljšati. Zalažući se za pravednije postupanje prema novim imigrantskim grupama, od vlada zemalja primitka trebalo bi zahtijevati veće uvažavanje imigrantskih grupa te uređenje njihova položaja uvođenjem novih i drugačijih normi i standarda utemeljenih prije svega na univerzalnim ljudskim pravima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
076-0762385-1516 - Interkulturni pristup etničkoj različitosti i identitet: Hrvatska – Europa (Jadranka Čačić-Kumpes, )

Ustanove
Institut za migracije i narodnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Snježana Gregurović, (234840)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Central and East European Online Library - CEEOL
  • International Bibliography of the Social Sciences (IBSS)
  • Sociological Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts
  • Linguistics and Language Behavior Abstracts
  • REMISIS
  • SocINDEX.