Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priprava 2, 2, 3, 4, 4-pentametil-3-pentanola i 2, 3, 4-trimetil-3-pentanola Grignardovom reakcijom (CROSBI ID 366674)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čović, Lidija Priprava 2, 2, 3, 4, 4-pentametil-3-pentanola i 2, 3, 4-trimetil-3-pentanola Grignardovom reakcijom / Vrček, Valerije (mentor); Ljubas, Danijel (neposredni voditelj). Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Čović, Lidija

Vrček, Valerije

Ljubas, Danijel

hrvatski

Priprava 2, 2, 3, 4, 4-pentametil-3-pentanola i 2, 3, 4-trimetil-3-pentanola Grignardovom reakcijom

1. Primjena dugotrajnog zagrijavanja reakcijske smjese (72h u postupku 3 i 4) uzrokuje niža iskorištenja reakcije (oko 10%) u odnosu na postupke (npr. 1 i 2) u kojima se refluksiranje provodilo samo 2h (iskorištenja preko 40%) ili 24h (postupak 5) u kojem je iskorištenje preko 30%. To je vidljivo i iz podataka u Tablici 2. moguće je da tijekom produženog zagrijavanja dolazi do eliminacije metilnog vodika i pregradnje Grignardovog kompleksa u alken. (Slika 31.) 2. Postupci 6 i 7 pokazuju da je optimalno vrijeme zagrijavanja reakcijske smjese kod priprave Alkohola 1 oko 24h. Također je uočeno da nije potrebno pothlađivanje eterske otopine Grignardovog reagensa prije dokapavanja otopine ketona. Ukoliko se magnezij koristi u dvostrukom suvišku u odnosu na metil-jodid i keton, iskorištenje se povećava za 15-ak %. 3. Optimalno vrijeme zagrijavanja reakcijske smjese u slučaju priprave Alkohola 2 je oko 3h. To znači da je reakcija CH3MgI s izopropilnim derivatom mnogo brža od odgovarajuće reakcije s tert-butilnim derivatom. Vjerojatan razlog toj razlici je sterički efekt tert-butilnih skupina koje otežavaju pristup Grignardovog reagensa ketonu. 4. Iskorištenja u reakciji s Ketonom 2 su redovito viša od odgovarajućih iskorištenja s Ketonom 1. Iako izopropilni derivat posjeduje α-vodikov atom zbog kojeg su moguće reakcije enolizacije, čini se da je sterički faktor mnogo važniji za odvijanje reakcije.

grignardova reakcija; tercijarni alkohol; karbokation

nije evidentirano

engleski

Synthesis of 2, 2, 3, 4, 5-pentamethyl-3-pentanol and 2, 3, 4-trimethyl-3-pentanol in Grignard rection

nije evidentirano

Grignard reaction; tertiary alcohol; carbocation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

12.03.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija