Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Oplemenjivački rad na pšenici u Osijeku (1931-2011) (CROSBI ID 576641)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Drezner, Georg ; Dvojkovic, Kresimir ; Novoselovic, Dario ; Horvat, Daniela ; Španić, Valentina Oplemenjivački rad na pšenici u Osijeku (1931-2011) // Zbornik sažetaka Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije / Prof. dr. sc. Zdravko Matotan (ur.). Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2011. str. 38-38

Podaci o odgovornosti

Drezner, Georg ; Dvojkovic, Kresimir ; Novoselovic, Dario ; Horvat, Daniela ; Španić, Valentina

hrvatski

Oplemenjivački rad na pšenici u Osijeku (1931-2011)

Oplemenjivački rad na pšenici u Osijeku započeo je prije 80 godina. Glavni cilj je stvaranje stabilnih visokorodnih i kvalitetnih krušnih sorata ozime pšenice.Oplemenjivanje se provodi izravno i neizravno pedigree metodom selekcije na najznačajnija svojstva pšenice: urod i kakvoću. To uključuje i otpornost prema niskim zimskim temperaturama, polijeganju, najčešćim bolestima u našem agroekološkom području, umjerenoj suši, osipanju i proklijavanju zrna na klasu, a u smjeru ranozrelosti, produktivnijeg busanja i većeg žetvenog indeksa.U tu svrhu je na Institutu urađeno preko 27000 kombinacija intraspecies križanja, stvoreno preko 0, 5 milijuna populacija ( sve do fenotipske ujednačenosti) sa preko 40 milijuna biljaka koje su tijekom vegetacije najmanje četiri puta pregledane u polju, a zrno od odabranih biljaka u laboratoriju. Analizirano je preko 700 različitih pokusa sa oko 11000 linija i sorti. Na požetim fenotipski ujednačenim populacijama, te linijama i sortama pšenice urađene su i analize za procjenu kakvoće.Analiza kakvoće, ovisno o „materijalu“ i preporuci oplemenjivača, obuhvaća: masu 1000 zrna, hektolitarsku masu, sadržaj bjelančevina, sedimentacijsku vrijednost brašna, sadržaj ljepka, gluten indeks, broj padanja, farinografske i ekstenzografske analize, te probno pečenje kruha. Iz toga kontinuiranog oplemenjivačkog programa priznato je 112 sorti ozime pšenice u RH ( i bivšoj SFRJ) i 39 u inozemstvu (od 1968. godine). Najveći broj priznatih sorti nastao je iz jednostavnih biparentalnih križanja AxB( preko 90%), a pretežito su u A i B farinografskoj kvalitetnoj grupi( preko 98%). Do sada stvorene najznačajnije sorte su Osječka šišulja, Slavonka, Osječka 20, Slavonija, Žitarka, Ana, Demetra, Srpanjka, Super Žitarka, Golubica i Lucija. I nov(ij)e sorte: Katarina, Renata, Felix, Seka, Zlata, Alka, te Ilinca i Ficko u tuzemstvu i/ili u inozemstvu ulaze značajnije u široku proizvodnju. Sorte ozime pšenice stvorene na Poljoprivrednom institutu Osijek zadnjih 20 godina prevladavaju u širokoj proizvodnji Hrvatske, a neke siju i u inozemstvu.

oplemenjivanje; pšenica; sorte

nije evidentirano

engleski

Breeding work on wheat in Osijek 1931-2011

nije evidentirano

breeding; wheat; cultivars

nije evidentirano

Podaci o prilogu

38-38.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije

Prof. dr. sc. Zdravko Matotan

Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo

978-9536485-29-1

Podaci o skupu

Četvrti međunarodni znanstveno stručni skup Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije

predavanje

28.09.2011-30.09.2011

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)