Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

The changes in the quality and the shelf-life of the fresh fish and fish products (CROSBI ID 576599)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Skaramuca, Boško The changes in the quality and the shelf-life of the fresh fish and fish products // Proceedings of the fifth Convention on the freshwater aquaculture / Croatian Chamber of Commerce (ur.). Zagreb: Croatian Chamber of Commerce, 2011. str. 10-11

Podaci o odgovornosti

Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Skaramuca, Boško

engleski

The changes in the quality and the shelf-life of the fresh fish and fish products

Zahvaljujući velikim marketinškim naporima, u posljednjih je dvadesetak godina u svijetu zabilježeno značajno povećanje potrošnje ribe i ribljih proizvoda. Pri tome je najveći trend porasta potrošnje utvrđen za skupinu ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda. Na ovu skupinu otpada 45% ukupne svjetske proizvodnje ribe za ljudsku upotrebu. U zemljama sa velikom potrošnjom proizvoda akvakulture i ribarstva po glavi stanovnika, kao što su primjerice Španjolska (44, 7 kg/per capita) i Portugal (56, 9 kg/per capita), skupina ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda značajno je diverzificirana na tržištu. Za razliku od navedenih zemalja, u Hrvatskoj, u kojoj je godišnja konzumacija po glavi stanovnika niža od 10 kg, glavninu proizvoda iz ove skupine predstavlja ohlađena čitava riba. Konfekcionirane proizvode, kao što je to primjerice odrezak lososa, vrlo rijetko susrećemo u maloprodaji. Kako bismo, zahvaljujći razvoju komunikacija i globalizaciji tržišta, postali konkurenti na inozemnom tržištu potrebno je što prije prihvatiti trend diverzifikacije ove skupine proizvoda. Na njihovu kvalitetu i trajnost značajan utjecaj imaju temperatura skladištenja i način pakiranja. U svijetu se u posljednje vrijeme često primjenjuju tehnike pakiranja kao što su: pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP) i vakum pakiranje. S obzirom da svaka od ovih tehnologija pakiranja zahtijeva dodatna ulaganja za proizvođača/prerađivača, u ovom su radu one detaljno obrađene. Također je istaknuta nužnost poštivanja temperaturnog režima u kompletnom distributivnom lancu i navedeni su primjeri postizanja različite trajnosti proizvoda unutar hladnog režima skladištenja.

fish and fish products quality and shelf-life; storage temperature; packaging technology

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

10-11.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings of the fifth Convention on the freshwater aquaculture

Croatian Chamber of Commerce

Zagreb: Croatian Chamber of Commerce

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biologija