The changes in the quality and the shelf-life of the fresh fish and fish products (CROSBI ID 576599)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Skaramuca, Boško
engleski
The changes in the quality and the shelf-life of the fresh fish and fish products
Zahvaljujući velikim marketinškim naporima, u posljednjih je dvadesetak godina u svijetu zabilježeno značajno povećanje potrošnje ribe i ribljih proizvoda. Pri tome je najveći trend porasta potrošnje utvrđen za skupinu ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda. Na ovu skupinu otpada 45% ukupne svjetske proizvodnje ribe za ljudsku upotrebu. U zemljama sa velikom potrošnjom proizvoda akvakulture i ribarstva po glavi stanovnika, kao što su primjerice Španjolska (44, 7 kg/per capita) i Portugal (56, 9 kg/per capita), skupina ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda značajno je diverzificirana na tržištu. Za razliku od navedenih zemalja, u Hrvatskoj, u kojoj je godišnja konzumacija po glavi stanovnika niža od 10 kg, glavninu proizvoda iz ove skupine predstavlja ohlađena čitava riba. Konfekcionirane proizvode, kao što je to primjerice odrezak lososa, vrlo rijetko susrećemo u maloprodaji. Kako bismo, zahvaljujći razvoju komunikacija i globalizaciji tržišta, postali konkurenti na inozemnom tržištu potrebno je što prije prihvatiti trend diverzifikacije ove skupine proizvoda. Na njihovu kvalitetu i trajnost značajan utjecaj imaju temperatura skladištenja i način pakiranja. U svijetu se u posljednje vrijeme često primjenjuju tehnike pakiranja kao što su: pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP) i vakum pakiranje. S obzirom da svaka od ovih tehnologija pakiranja zahtijeva dodatna ulaganja za proizvođača/prerađivača, u ovom su radu one detaljno obrađene. Također je istaknuta nužnost poštivanja temperaturnog režima u kompletnom distributivnom lancu i navedeni su primjeri postizanja različite trajnosti proizvoda unutar hladnog režima skladištenja.
fish and fish products quality and shelf-life; storage temperature; packaging technology
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
10-11.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of the fifth Convention on the freshwater aquaculture
Croatian Chamber of Commerce
Zagreb: Croatian Chamber of Commerce
Podaci o skupu
Nepoznat skup
predavanje
29.02.1904-29.02.2096