Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fenolni profil, antioksidacijski i antimikrobni potencijal odabranoga ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja (CROSBI ID 366568)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Generalić, Ivana Fenolni profil, antioksidacijski i antimikrobni potencijal odabranoga ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja / Katalinić, Višnja ; Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Generalić, Ivana

Katalinić, Višnja ; Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Fenolni profil, antioksidacijski i antimikrobni potencijal odabranoga ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja

U ovom radu je istražena povezanost između kemijskog sastava i bioloških svojstava ekstrakata ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja. Polifenolni profil biljnih ekstrakta određen je primjenom spektrofotometrijskih metoda i HPLC tehnike, a za određivanje antioksidacijske aktivnost korištene su metode FRAP, DPPH, ABTS, superoksid anion, BR, kelatiranje i β-karoten metoda. Antimikrobni učinak ispitan je prema gram-negativnim i gram-pozitivnim bakterijama. Rezultati istraživanja ukazuju na varijacije među biljnim ekstraktima u sadržaju ukupnih fenola, pojedinih fenolnih podgrupa i pojedinačnih fenola određenih HPLC tehnikom. Za Lamiaceae je potvrđen visok udio neflavonoida i dominacija ružmarinske kiseline, kao i njen utjecaj na antioksidacijska svojstva tih ekstrakata. U istraživanim ekstraktima ljekovitog bilja je dokazana prisutnost stilbena, koja prema dostupnim podacima, u mediteranskim biljkama, do sada još nije bila istraživana. Dokazane su razlike u antioksidacijskoj aktivnosti i antimikrobnoj učinkovitosti među istraživanim ekstraktima. Za Lamiaceae su dokazana najbolja antioksidacijska svojstva primjenom svih metoda. Svi ekstrakti su pokazali antibakterijsko djelovanje prema gram-pozitivnim bakterijama, a najniže MIC vrijednosti dobivene su za ekstrakte smilja i kadulje. Svi biljni ekstrakti su djelovali na Campylobacter coli, dok su ostale gram-negativne bakterije bile otpornije. Istraživanjem utjecaja fenofaze, dokazan je značajan utjecaj perioda branja na fenolni sastav i biološka svojstva ekstrakta kadulje. Najveći sadržaj flavonoida, najbolja antioksidacijska i antibakterijska svojstva imao je ekstrakt kadulje iz svibnja.

mediteransko bilje; fenolni spojevi; HPLC; antioksidacijska svojstva; antimikrobna svojstva

nije evidentirano

engleski

Phenolic profile, antioxidant and antimicrobial potential of selected Mediterranean herbs

nije evidentirano

Mediterranean herbs; phenolic compounds; HPLC; antioxidant properties; antimicrobial

nije evidentirano

Podaci o izdanju

193

12.10.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija