Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 530530

Fenolni profil, antioksidacijski i antimikrobni potencijal odabranoga ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja


Generalić, Ivana
Fenolni profil, antioksidacijski i antimikrobni potencijal odabranoga ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Fenolni profil, antioksidacijski i antimikrobni potencijal odabranoga ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja
(Phenolic profile, antioxidant and antimicrobial potential of selected Mediterranean herbs)

Autori
Generalić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.10

Godina
2011

Stranica
193

Mentor
Katalinić, Višnja ; Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
Mediteransko bilje; fenolni spojevi; HPLC; antioksidacijska svojstva; antimikrobna svojstva
(Mediterranean herbs; phenolic compounds; HPLC; antioxidant properties; antimicrobial)

Sažetak
U ovom radu je istražena povezanost između kemijskog sastava i bioloških svojstava ekstrakata ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja. Polifenolni profil biljnih ekstrakta određen je primjenom spektrofotometrijskih metoda i HPLC tehnike, a za određivanje antioksidacijske aktivnost korištene su metode FRAP, DPPH, ABTS, superoksid anion, BR, kelatiranje i β-karoten metoda. Antimikrobni učinak ispitan je prema gram-negativnim i gram-pozitivnim bakterijama. Rezultati istraživanja ukazuju na varijacije među biljnim ekstraktima u sadržaju ukupnih fenola, pojedinih fenolnih podgrupa i pojedinačnih fenola određenih HPLC tehnikom. Za Lamiaceae je potvrđen visok udio neflavonoida i dominacija ružmarinske kiseline, kao i njen utjecaj na antioksidacijska svojstva tih ekstrakata. U istraživanim ekstraktima ljekovitog bilja je dokazana prisutnost stilbena, koja prema dostupnim podacima, u mediteranskim biljkama, do sada još nije bila istraživana. Dokazane su razlike u antioksidacijskoj aktivnosti i antimikrobnoj učinkovitosti među istraživanim ekstraktima. Za Lamiaceae su dokazana najbolja antioksidacijska svojstva primjenom svih metoda. Svi ekstrakti su pokazali antibakterijsko djelovanje prema gram-pozitivnim bakterijama, a najniže MIC vrijednosti dobivene su za ekstrakte smilja i kadulje. Svi biljni ekstrakti su djelovali na Campylobacter coli, dok su ostale gram-negativne bakterije bile otpornije. Istraživanjem utjecaja fenofaze, dokazan je značajan utjecaj perioda branja na fenolni sastav i biološka svojstva ekstrakta kadulje. Najveći sadržaj flavonoida, najbolja antioksidacijska i antibakterijska svojstva imao je ekstrakt kadulje iz svibnja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Višnja Katalinić, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivana Generalić Mekinić, (298955)