Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 530351

Hidrologija krša i društvena kretanja


Bonacci, Ognjen
Hidrologija krša i društvena kretanja // Čovjek i krš / Lučić, Ivo ; Mulaomerović, Jasminko (ur.).
Bijakovići, Međugorje: Centar za krš i speleologiju, Sarajevo, 2011. str. 18-19 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Hidrologija krša i društvena kretanja
(Karst hydrology and social movements)

Autori
Bonacci, Ognjen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Čovjek i krš / Lučić, Ivo ; Mulaomerović, Jasminko - Bijakovići, Međugorje : Centar za krš i speleologiju, Sarajevo, 2011, 18-19

ISBN
978-9958-9932-2-0

Skup
Čovjek i krš

Mjesto i datum
Bijakovići, Međugorje, 13-16.10.2011.

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Hidrologija; Dinarski krš; ranjivost; antropogeni utjecaji
(Hydrology; Dinaric karst; vulnerability; anthropogenic influences)

Sažetak
Hidrologija je znanost koja se bavi vodom iznad i ispod površine Zemlje, njenom pojavom, kretanjem i raspodjelom, kemijskim i fizičkim svojstvima kao i njenim okolišem, uključujući i odnos sa živim bićima. Njen glavni koncept, ali i interes vezan je s hidrološkim ciklusom ili ciklusom kruženja vode na izučavanom prostoru. Osnovni zadatak hidrologije predstavlja dakle izučavanje promjenjivosti pojave vode u prostoru i tijekom vremenu. U slučaju krša ta je promjenjivost posebno snažna. Gotovo trenutačno smjenjivanje vlažnih i sušnih razdoblja (poplava i suša) česta je pojava u svim krškim područjima, a osobito je izražena u Dinarskom kršu. Druga bitna karakteristika pojavnosti vode u kršu je snažna i izravna povezanost površinskih i podzemnih voda. Krški prostori u principu nisu posebno povoljni za razvoj i organizaciju života ljudi na njima. Stoga je jedan od osnovnih zadataka hidrologije krša izučavanja prirodnih procesa i omogućavanje poduzimanja aktivnosti koje bi čovjeku olakšale život na tim inače za njega negostoljubivim prostorima. Na kršu su izvedeni brojni zahvati i izgrađeni brojni objekti (brane, akumulacije, tuneli, dovodi vode, crpljenje podzemne vode itd.) uvijek s istim ciljem da se čovjeku olakša život. Činjenica je da su mnogi od tih zahvata ispunili svoj osnovni zadataka, ali je isti tako činjenica da su mnogi od njih uzrokovali neočekivane negativne posljedicu (prolome tla, gubitke vode iz akumulacija, presušivanje izvora, zagađenje podzemnih voda, uništavanje površinskog i podzemnog okoliša itd.). Krški okoliš vrlo je ranjiv. Pri tome se najčešće zaboravlja i zanemaruje neprocjenjiva vrijednost podzemnih ekoloških krških sustava. U radu su kao prvo biti iznesene osnovne karakteristike krških hidroloških procesa. Potom su ti procesi povezani s društvenim posljedicama koje oni izravno uzrokuju Nastavno su izneseni brojni primjeri zahvata u kršu i njihovih posljedica. Naglasak je biti stavljen na izučavanje negativnih posljedica s ciljem da se ne ponove greške iz prošlosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
083-0831510-1511 - Proučavanje ekstremnih hidroloških situacija i vodnih rizika u kršu (Ognjen Bonacci, )

Ustanove
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split

Autor s matičnim brojem:
Ognjen Bonacci, (4434)