Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 530163

Sastav ukupnog i asimilacijskog dušika u grožđu triju sorata vinove loze pod utjecajem dušične gnojidbe vinograda


Karoglan, Marko; Maslov, Luna; Matić, Ivana; Brodski, Aleksandar; Jeromel, Ana; Kozina, Bernard; Mijić, Ante
Sastav ukupnog i asimilacijskog dušika u grožđu triju sorata vinove loze pod utjecajem dušične gnojidbe vinograda // Journal of central European agriculture, 12 (2011), 2; 267-275 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Sastav ukupnog i asimilacijskog dušika u grožđu triju sorata vinove loze pod utjecajem dušične gnojidbe vinograda
(Total and yeast assimilable nitrogen composition in grape juices of three grapevine cultivars as affected by vineyard nitrogen fertilization)

Autori
Karoglan, Marko ; Maslov, Luna ; Matić, Ivana ; Brodski, Aleksandar ; Jeromel, Ana ; Kozina, Bernard ; Mijić, Ante

Izvornik
Journal of central European agriculture (1332-9049) 12 (2011), 2; 267-275

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Vinove loza; dušična gnojidba; ukupni dušik; slobodni amino dušik; amonijak
(Grapevine; nitrogen fertilization; total nitrogen; amino nitrogen; ammonia)

Sažetak
Dušična gnojidba jedan je od uobičajenih agrotehničkih postupaka u vinogradarskoj proizvodnji čime se između ostaloga, može utjecati i na povećanje sadržaja dušika u grožđu. U cilju istraživanja utjecaja dušične gnojidbe na sadržaj ukupnog dušika, slobodnog amino dušika i amonijaka u grožđu, tijekom 2006. i 2007. godine proveden je gnojidbeni pokus na Graševini, Chardonnayu i Rizlingu rajnskom. Pokus je postavljen u četiri tretmana, svaki u tri repeticije kao slučajni blokni raspored. Gnojidba dušikom u obliku uree bila je kako slijedi: 0 kg/ha - K, 51 kg/ha (23 kg N/ha) –N1, 152 kg/ha (70 kg N/ha) –N2 te 254 kg/ha (117 kg N/ha) –N3. Grožđe je brano po tretmanima te je svaka repeticija unutar tretmana prerađena posebno. Dušična gnojidba u pravilu je utjecala na povećanje svih dušičnih parametara koji su bili uključeni u ovo istraživanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Ana Jeromel, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus