Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Od spoznaje do proizvoda u veterini (CROSBI ID 576405)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Šimpraga, Miljenko ; Shek-Vugrovečki, Ana ; Pejaković, Jadranka ; Radin, Lada Od spoznaje do proizvoda u veterini // Postanimo nacija uspješna u vlastitoj obnovi - Sažeci izlaganja / Božićević, Juraj (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo za sustave (CROSS), 2011. str. 15-15

Podaci o odgovornosti

Šimpraga, Miljenko ; Shek-Vugrovečki, Ana ; Pejaković, Jadranka ; Radin, Lada

hrvatski

Od spoznaje do proizvoda u veterini

Tehnološki razvijena društva značajan dio svoga BDP-a ostvaruju kroz tvrtke utemeljene na znanju i modernim tehnologijama. Prema tome, želi li i Hrvatska postati "društvo znanja" mora poticati razvoj vlastitih tehnologija, za što je potrebno aktivirati znanstveno-istraživačke potencijale i intenzivirati raznolike programe suradnje znanosti i svih segmenata gospodarstva. U tom smislu, posebnu pozornost treba posvetiti transferu znanja i tehnologija u poljoprivredu i prehrambenu industriju, jer Hrvatska u tom segmentu ima izvanredne prirodne potencijale. Najbolji primjer kako Hrvatska loše koristi taj potencijal je zapušten ruralni prostor hrvatskog krša koji čini polovicu ukupnog teritorija Hrvatske. Upravo ti prostori danas imaju gotovo idealne uvjete za razvoj stočarstva temeljenog na uzgoju izvornih pasmina ovaca i koza. U posljednjih dvadesetak godina, njihov broj se prepolovio, a koriste se uglavnom za proizvodnju samo jednog proizvoda – mesa, ili sira. S obzirom na biološki potencijal krških područja, budući razvoj ovčarstva i kozarstva mora se temeljiti na inovativnim programima i projektima koji će vrjednovati prirodne resurse u skladu s načelima održivog razvoja. To podrazumijeva koncept gospodarskog razvoja koji će omogućiti naseljavanje uz uvjet očuvanja visokorizičnog krškog okoliša i kulturnog identiteta prostora. Dakle, ovčarstvo i kozarstva na krškim područjima mora se temeljiti na izvornim pasminama te stoljetnoj tradiciji uz uvažavanje specifičnosti okoliša i zahtjeva potrošača. Na taj način proširiti djelatnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednih zadruga te unaprijediti proizvodnju tradicionalnih/autohtonih i ekoloških proizvoda - mesa i mesnih prerađevina te sira, skute i drugih proizvoda. Kako su na tržištu takvi proizvodi cijenjeni i traženi, poticanjem i zaštitom ove proizvodnje proširit će se trgovinska razmjena, zaštititi tradicionalni proizvodi od nestajanja i imitacija te pomoći potrošaćima u prepoznavanju kakvoće proizvoda. Uz to, obogatiti će se i domaća gastronomska ponuda koja uz prirodne ljepote može biti temelj razvoja seoskog turizma na krškim područjima. Razvoj svake djelatnosti na zapuštenim krškim područjima, a posebice razvoj ovčarstva i kozarstva koji za cilj ima proizvodnju tradicionalnih, ekoloških i inovativnih proizvoda, uz osiguranje neophodne infrastrukture, sigurno će: 1) zaustaviti trend depopulacije stanovništva iz tih krajeva, 2) osigurati održivi povratak već iseljenog stanovništva, i 3) privući one koji svoj radni i životni vijek žele provesti u okruženju koje pruža kvalitetu života koja nije dostupna u urbanom prostoru.

Hrvatska; transfer znanja i tehnologija; poljoprivreda; krš; ovčarstvo; kozarstvo

nije evidentirano

engleski

From knowledge to the product in the veterinary medicine

nije evidentirano

Croatia; knowledge and technology transfer; agriculture; karst; sheep; goat farming

nije evidentirano

Podaci o prilogu

15-15.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Postanimo nacija uspješna u vlastitoj obnovi - Sažeci izlaganja

Božićević, Juraj

Zagreb: Hrvatsko društvo za sustave (CROSS)

Podaci o skupu

Prigodni znanstveni i stručni skup uz dvadesetu obljetnicu CROSS-a: Postanimo nacija uspješna u vlastitoj obnovi

predavanje

05.10.2011-05.10.2011

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina