Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 529757

Ujecaj prehrane, hormonskog statusa i antropometrije na koštani status


Cvijanović, Olga; Pavičić Žeželj, Sandra; Starčević Klasan, Gordana; Smojver Fužinac, Ariana; Arbanas, Juraj; Đudarić, Luka; Lulić Drenjak, Jasna; Crnčević Orlić, Željka; Bobinac, Dragica; Zoričić Cvek, Sanja.
Ujecaj prehrane, hormonskog statusa i antropometrije na koštani status // Knjiga sažetaka 6. hrvatskog i 1. regionalnog kongresa o osteoporozi
Rovinj, 2011. str. 9-9 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ujecaj prehrane, hormonskog statusa i antropometrije na koštani status
(EFFECT OF THE NUTRITION, HORMONAL STATUS AND ANTHROPOMETRY ON THE BONE STATUS)

Autori
Cvijanović, Olga ; Pavičić Žeželj, Sandra ; Starčević Klasan, Gordana ; Smojver Fužinac, Ariana ; Arbanas, Juraj ; Đudarić, Luka ; Lulić Drenjak, Jasna ; Crnčević Orlić, Željka ; Bobinac, Dragica ; Zoričić Cvek, Sanja.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 6. hrvatskog i 1. regionalnog kongresa o osteoporozi / - Rovinj, 2011, 9-9

Skup
6. hrvatski i 1. regionalni kongres o osteoporozi

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 31.03.-03.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Prehrana; koštani status; antropometrija
(Nutrition; bone status; antropometry)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je određivanje vrijednosti utvrđenog načina prehrane, hormonskog statusa i antropometrijskih značajki žena u predviđanju vrijednosti parametara koštanog statusa. U istraživanje je uključeno 200 žena, dobi od 40 do 67 godina, koje su bile uključene u projekt "Tjelesnom aktivnošću i pravilnom prehranom u borbi protiv dijabetesa i osteoporoze" Projekt se u Gradu Rijeci provodi od 2006. godine pod vodstvom suradnika sa Zavoda za anatomiju i Zavoda za endokrinologiju, KBC Rijeka, Medicinskog fakulteta u Rijeci. Za procjenu unošenja određenih nutrijenata (kalcij, fosfor, vitamin D, proteini, masti, cink, magnezij, vitmin C) i prosječnog dnevnog unosa energije ispitanice su anketirane sq-FFQ (Semi-quantitative food frequency questionnaire) metodom Odjela za prehranu Harvardske škole javnog zdravstva. Provedeno je antropometrijsko mjerenje i izračunat je BMI te je kod svake ispitanice učinjena denzitometrija slabinskog dijela kralježnice i vrata bedrene kosti (Hologic, Bedford, MA, USA). Biokemijski pokazatelj razgradnje kosti, DPD u urinu, zatim pokazatelji izgradnje kosti, ALP i vitamin D u serumu određeni su ELISA metodom. Rezultati istraživanja su statistički analizirani deskriptivnom metodom, ROC analizom i multiplom regresijskom analizom. Žene fertilne dobi imaju statistički značajno veću prosječnu tjelesnu masu, manji BMI, a više parametre mineralne gustoće kosti u odnosu na žene u menopauzi. Žene fertilne dobi imaju statistički značajno manje vrijednosti DPD i AP od žena u menopauzi, dok se vrijednosti vitamina D u ove dvije skupine ne razlikuje. Žene fertilne dobi imaju statistički značajno veći prosječni dnevni unos hranjivih tvari, vitamina i menerala od žena u menopauzi. ROC analiza pokazala je da su parametri BMC i BMD slabinskog dijela kralježnice i vrata bedrene kosti bolji prediktori za utvrđivanje metaboličkog statusa kosti od ALP i vitamina D. Multiplom regresijskom analizom određen je udjel i značajnost doprinosa menstrualnog statusa, dobi i antropometrijskih parametara na vrijednosti izmjerene denzitometrijom te je utvrđeno da najveći udjel ima menstrualni status. Također je regresijskom analizom određen udjel i značajnost doprinosa nutritivnih parametara na vrijednosti izmjerene denzitometrijom te je utvrđeno da najveći udjel imaju unos energije, lipida, kalija i magnezija. Vitamin C ima veći udio doprinosa na denzitometrijske vrijednosti od vitamina D. Također je utvrđeno da postoji statistički značajna povezanost menstrualnog statusa i DPD te između starosne dobi i DPD-a. Analizom je utvrđena značajna povezanost između starosne dobi i vitamina D u krvi. Prehrambene navike te unos određenih vrsta nutrijenata, minerala i vitamina u značajnoj je pozitivnoj korelaciji s denzitometrijskim i biokemijskim pokazateljima koštanog statusa žena fertilne dobi i žena u menopauzi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
062-0000000-3559 - Uloga koštanih morfogenih proteina i inhibitora u nastanku osteofita čovjeka (Sanja Zoričić Cvek, )
062-0620226-0207 - Promjene koštanog metabolizma u bolestima bubrega i jetre (Dragica Bobinac, )
062-0620226-0208 - Kost kao ciljni organ u šećernoj bolesti i upalnim bolestima crijeva (Željka Crnčević Orlić, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka