Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 529754

Uloga tla krškog polja na zaštitu podzemnih voda u slivu Jadra i Žrnovnice


Martinčević, Jasmina
Uloga tla krškog polja na zaštitu podzemnih voda u slivu Jadra i Žrnovnice 2009., diplomski rad, Prirodoslovno-mtematički fakultet, Zagreb


Naslov
Uloga tla krškog polja na zaštitu podzemnih voda u slivu Jadra i Žrnovnice
(The function of karst field soil cover on the groundwater protection in Jadro and Žrnovnica river basin)

Autori
Martinčević, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-mtematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.06

Godina
2009

Stranica
60

Mentor
Palinkaš, Ladislav ; Kapelj Sanja

Ključne riječi
Podzemne vode; krško polje; tlo; Jadro i Žrnovnica; crvenica; minerali glina; toksični metali
(Groundwater; karst field; soilcover; Jadro and Žrnovnica; terra rossa; toxic elements; exchengeable cations; clay minerals)

Sažetak
U zaštiti podzemnih voda vrlo veliku ulogu ima tlo, osobito ako se radi o zoni krša u kojoj zbog specifičnih krških karakteristika može lako doći do onečišćenja i zagađenja podzemnih voda. Osim u krškim poljima, tlo je u kršu vrlo slabo razvijeno. Jedno od krških polja od velike važnosti je i Dugopolje, geografski smješteno nekoliko kilometara sjeveroistočno od Splita. Ono je prekriveno zemljom crvenicom te predstavlja sabirnu zonu slijevnih podzemnih voda rijeka Jadro i Žrnovnice. Tim vodama se opskrbljuje grad Split, mještani Dugopolja i okolice te mještani naselja Žrnovnice. Cilj ovog rada je bio analizirati uzorke tla uzete iz bušotine na Dugopolju, te ustanoviti na temelju dobivenih analitičkih podataka kolika je sposobnost tla dotičnog krškog polja da efikasno štiti podzemne vode od onečišćenja i zagađenja. Izmjerena ja pH vrijednost tla te ukupne i izmjenjive koncentracije pojedinih elemenata (Ca, Mg, K, Na, Mn, Fe, Pb, Cd i As). Poseban naglasak je stavljen na toksične metale opasne po ljudsko zdravlje, kao što su Pb, Cd i As te njihovo ponašanje u tlu. Mjerene su i koncentracije aniona kao što su SO42-, PO43-, Cl-, NO3- i NH4+ koji ukazuju na kontaminaciju vode. Na temelju izmjerenih koncentracija izmjenjivih kationa (Ca, Mg, K, Na) izračunat je i kapacitet izmjenE kationa (CEC). Prema dobivenim podacima, ustanovljeno je da tlo Dugopolja, na temelju mineraloškog sastava (kvarc, gline, tinjci te amorfni oksidi i hidroksidi Fe, Al i Mn), pH vrijednosti i puferiranosti karbonatnim ionima, efikasno štiti slijevne vode Jadra i Žrnovnice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Geotehnički fakultet, Varaždin

Autor s matičnim brojem:
Jasmina Martinčević Lazar, (325874)