Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 529240

Konduktivitet sjemena soje pod utjecajem temperature, kultivara i frakcije sjemena


Čičić, Ivana
Konduktivitet sjemena soje pod utjecajem temperature, kultivara i frakcije sjemena 2011., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek


Naslov
Konduktivitet sjemena soje pod utjecajem temperature, kultivara i frakcije sjemena
(Soybean seed conductivity under influence of temperature, cultivar and seed size fraction)

Autori
Čičić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.01.

Godina
2011

Stranica
46

Mentor
Teklić, Tihana

Ključne riječi
Cold test; električni konduktivitet sjemena; frakcija sjemena; imbibicija; klijavost; kultivar; soja; temperatura; usvajanje vode; vigor sjemena
(Cold test; seed electrical conductivity; seed size imbibition; germinability; cultivar; soybean; temperature; water uptake; seed vigour)

Sažetak
Krupna i srednja frakcija sjemena tri kultivara soje (Zora, Lucija i Korana) su testirani uobičajenim metodama analize kvalitete sjemena (masa 1000 zrna, sadržaj vlage, energija klijanja - EK, standardni test klijavosti - SK) te “cold” testom (CT). Zatim je proveden test konduktiviteta sjemena (EC) “bulk” metodom na tri konstantne temperature imbibicije (10, 20 i 30oC, 24 h), uz određivanje % usvojene vode sjemenom tijekom imbibicije. Ispitivani kultivari soje se nisu značajno razlikovali po EK, SK i CT. Srednja frakcija je imala vrlo značajno veću EK i SK u odnosu na krupnu frakciju. Prema postojećoj kategorizaciji EC sjemena za krupnozrne leguminoze i CT, obje frakcije sjemena pokazuju visok vigor. EC sjemena soje je varirao od 18, 0 µScm-1g-1 do 29, 5 µScm-1g-1, s vrlo značajno većim vrijednostima na 30oC. Najveći EC, uz najmanji CT, utvrđen je kod sjemena kultivara Korana. Frakcija sjemena nije značajno utjecala na EC. Značajna negativna korelacija između EC i CT kod sjemena srednje frakcije indicira da je EC na 20oC pogodan za brzu analizu vigora sjemena soje, ukoliko u uzorku prevladava srednja frakcija. Količina usvojene vode sjemenom nakon imbibicije u EC je iznosila od 114, 5 do 130, 4% u odnosu na početnu masu sjemena. Uz značajan utjecaj kultivara, frakcije i njihove interakcije, najveći intenzitet usvajanja vode utvrđen je pri najvišoj temperature imbibicije i kod srednje frakcije sjemena. Dobiveni rezultati upućuju na daljnja istraživanja procesa imbibicije sjemena u laboratorijskim i poljskim uvjetima, sa svrhom boljeg poznavanja genetskog potencijala soje za otpornost na imbibicijsko oštećenje i uspješno nicanje u nepovoljnim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790494-0559 - Fiziološki mehanizmi otpornosti biljaka na abiotski stres (Tihana Teklić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek