Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Novi potenciometrijski amilazni senzor (CROSBI ID 366317)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Sakač, Nikola Novi potenciometrijski amilazni senzor / Sak-Bosnar, Milan (mentor); Milardović, Stjepan (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2011

Podaci o odgovornosti

Sakač, Nikola

Sak-Bosnar, Milan

Milardović, Stjepan

hrvatski

Novi potenciometrijski amilazni senzor

Amilaze su važni biološki i industrijski enzimi koji kataliziraju hidrolizu škroba. Nehidrolizirani škrob, čija je količina obrnuto proporcionalna koncentraciji amilaze, stvara kompleks s trijodidom smanjujući pritom početnu koncentraciju trijodida. Promjena koncentracije trijodidnog iona (koji postoji jedino uz suvišak jodidnih iona) izaziva promjenu vrijednosti omjera redoks-para trijodid/jodid, što prema Nernstovom izrazu uzrokuje promjenu redoks-potencijala redoks-senzora. Ta je promjena u direktnoj korelaciji s koncentracijom α-amilaze. U istraživanju je predložen teoretski model odziva platinskog redoks-senzora. Eksperimentalni podaci usporeñeni su s predloženim teoretskim modelom uz odabir i optimiranje parametara senzora i sastava analita. Senzor je testiran na modelnim i realnim (industrijskim i biološkim) materijalima koji sadrže α-amilazu. Rezultati su usporeñeni sa standardnom metodom.

α-amilaza; potenciometrijski senzor; škrob; trijodid

nije evidentirano

engleski

A new potentiometric amylase sensor

nije evidentirano

α-amylase; potentiometric sensor; starch; triiodide

nije evidentirano

Podaci o izdanju

107

04.02.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija