Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alternativni načini držanja kokoši nesilica (CROSBI ID 744698)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Matković, Kristina ; Vinković, Bara Alternativni načini držanja kokoši nesilica / Matković, Kristina (ur.). Zagreb: Veterinarski fakultet Zagreb, 2011. 44..

Podaci o odgovornosti

Matković, Kristina ; Vinković, Bara

Matković, Kristina

hrvatski

Alternativni načini držanja kokoši nesilica

Novi način držanja kokoši nesilica propisan u članicama Europske Unije upotpunjuje kontekst dobre poljoprivredne prakse, posebice na pitanjima o dobrobiti životinja i sigurnosti hrane životinjskog podrijetla. Na tom tragu, preporuke su postale temelj za izradu i donošenje Direktive 1999/74 EC, koja je postala obvezujuća za sve zemlje članice unije. Hrvatska se, 2003. godine, podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU obvezala uskladiti svoju legislativu, pa i onu kojom se propisuje držanje kokoši nesilica. Tako je donesen Zakon o zaštiti životinja (N.N.135/06), Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati farme i uvjetima za zaštitu životinja na farmama (N.N. 136/05, 101/07, 11/10 i 28/10), Pravilnik o minimalnim uvjetima za zaštitu kokoši nesilica (N.N.77/10, 99/10, 51/11), Pravilnik o zaštiti životinja koje se uzgajaju u svrhu proizvodnje (N.N. 44/10). Datumom ulaska Hrvatske u EU, a najkasnije do 12 mjeseci nakon pristupanja, svi dosadašnji kavezni sustavi morat će biti zamijenjeni propisanim sustavima. Jaja iz takvih neobogaćenih kaveza stavljat će se samo na tržište Hrvatske. Takva jaja i njihova pakiranja moraju biti jasno obilježena posebnom oznakom kojom se omogućava potrebna kontrola. Jasan opis posebne oznake mora se dostaviti Komisiji najkasnije jednu godinu prije pristupanja. Kako nacionalna legislativa ne bi samo deklarativno poticala koncept alternativnih sustava predloženo je istražiti postoji li i koliki je interes obiteljskih gospodarstava, aktivnih proizvođača jaja, postojeće načine držanja zamijeniti novim sustavom. Zbog toga je Vijeću za istraživanja u poljoprivredi (VIP) Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske predložen projekt pod naslovom «Alternativni sustavi držanja nesilica na OPG-ima». Vijeće je prijedlog prihvatilo i odobrilo ugovorom br. 2010-9-7 od 22. studenog 2010. godine. Ponuđenim istraživanjem se želi uputiti manje proizvođače jaja o zabrani ulaganja u stare, konvencionalne sustave držanja kokoši nesilica, te ih obučiti o mogućnostima držanja nesilica u novim alternativnim sustavima pa i izglednim ekološkim uzgojima. Da bi se, onima koji se bave, ali i onima koji se namjeravaju baviti proizvodnjom jaja za ljudsku hranu, olakšalo snalaženje u provedbi zahtjeva za zaštitom kokoši nesilica, izrađen je ovaj priručnik. U priručniku je ukratko opisan razvoj peradarstva. Zatim su prikazane osobitosti proizvodnje jaja od dvorišnog do industrijskog načina. Potom je naveden pregled zahtjeva za prelazak na alternativne sustave držanja nesilica uz opis raznih, danas prakticiranih sustava, i njihov očekivani utjecaj na dobrobit.

kokoši nesilice; dobrobit; alternativni načini držanja

nije evidentirano

engleski

Alternative housing systems for laying hens

nije evidentirano

laying hens; welfare; alternative housing systems

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Veterinarski fakultet Zagreb

44

2011.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-6062-80-5

Povezanost rada

Veterinarska medicina