Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 528277

Oblikovanje tehničko – tehnoloških cjelina u funkciji uspješnosti strukturiranja poduzeća energetskog sektora


Majerus, Vedran
Oblikovanje tehničko – tehnoloških cjelina u funkciji uspješnosti strukturiranja poduzeća energetskog sektora 2011., magistarski rad, Ekonomski fakultet, Rijeka


Naslov
Oblikovanje tehničko – tehnoloških cjelina u funkciji uspješnosti strukturiranja poduzeća energetskog sektora
(Design of technical - technological units for structuring successful enterprise in energy sector)

Autori
Majerus, Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
30.11

Godina
2011

Stranica
192

Mentor
Kaštelan Mrak, Marija

Ključne riječi
Energetski sektor; troškovi proizvodnje; tehničko – tehnološke cjeline; Hrvatska
(Energy sector; production costs; technical - technological units; Croatia)

Sažetak
U ovom znanstvenom magistarskom radu su obrazloženi čimbenici koji utječu na uspješnost energetskog sektora. Utvrđeno je da će globalizacijski pritisci i tehnološke inovacije nastaviti stvarati pritisak na daljnje smanjivanje troškova i racionalizaciju procesa unutar sektora, te posljedično unutar samih poduzeća i njihovih pojedinih organizacijskih jedinica, posebno uz sve veći interes te paralelno značaj i utjecaj EU u tom sektoru. Obrazložene su karakteristike i značaj proizvodnog polja, te su navedeni motivi za ulaganje u njihov tehničko-tehnološki i organizacijski razvoj. Na temelju empirijskog istraživanja dokazano je da je utvrđivanjem djelovanja specifičnih čimbenika oblikovanja tehničko-tehničkih cjelina poduzeća u energetskom sektoru moguće odrediti teorijska načela razgraničavanja poslova u divizijskoj OS te time umanjiti eventualne štetne posljedice prenošenja ovlasti sa operativnih na centralne službe. Time je ujedno potvrđena temeljna znanstvena hipoteza rada. Nadalje, predložen je model organizacijske strukture poduzeća energetskog sektora koji omogućava pouzdano praćenje troškova te oblikovanje strategije i politike razvoja djelatnosti. Posljedica uvođenja modela je razvoj energetskog poduzeća uz pronalaženje optimalnog odnosa između centralizacije i autonomnosti u odlučivanju o troškovima i prihodima unutar poduzeća čime se ujedno postiže veća brzina reagiranja na sve zahtjevnije tehnološke, tržišne i organizacijske uvjete. U sklopu modela definirane su pripadajuće aktivnosti za svaku od predviđenih faza razvoja modela te su identificirani ciljevi s relevantnim pokazateljima za utvrđivanje ostvarenja razine pojedine faze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081-1151212-1453 - Poslovna prilagodba hrvatskih gospodarskih subjekata tržišnom natjecanju u EU (Marija Kaštelan Mrak, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka