Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 528262

Zamjenice u hrvatskome crkvenoslavenskom jeziku


Mihaljević, Milan
Zamjenice u hrvatskome crkvenoslavenskom jeziku // Godišnik na Sofijskiâ universitet Sv. Kliment Ohridski. Naučen cent´´r za slavâno-vizantijski proučvaniâ Ivan Dujčev, 96 (15) (2008), 213-226 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Zamjenice u hrvatskome crkvenoslavenskom jeziku
(Pronouns in the Croatian Church Slavonic Language)

Autori
Mihaljević, Milan

Izvornik
Godišnik na Sofijskiâ universitet Sv. Kliment Ohridski. Naučen cent´´r za slavâno-vizantijski proučvaniâ Ivan Dujčev (1311-784X) 96 (15) (2008); 213-226

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Crkvenoslavenski jezik; hrvatskoglagoljski rukopisi; zamjenice; deklinacija
(Church Slavonic language; Croatian-Glagolitic manuscripts; pronouns; declension)

Sažetak
U članku se opisuje zamjenička deklinacija u hrvatskoglagoljskim liturgijskim tekstovima pisanima hrvatskim tipom crkvenoslavenskog jezika i uspoređuje se sa stanjem u starocrkvenoslavenskim tekstovima i neliturgijskim hrvatskoglagoljskim zbornicima koji su u osnovi pisani čakavskim narječjem hrvatskoga jezika. U većini se slučajeva zamjenički oblici od starocrkvenoslavenskih razlikuju samo onoliko koliko su ih promijenile u međuvremenu izvršene glasovne promjene: gubljenje nosnih samoglasnika, gubljenje i vokalizacija jerova, stapanje jerija sa i i stezanje (kontrakcija) u skupini iji (iji  i). Rijetki su oblici u kojima je jat zamijenjen sa e ili i, oblici s tzv. jakom čakavskom vokalnošću (vokalizacijom slabih jerova) ili oblici sa stezanjem (kontrakcijom) u skupinama oje, oju, eje (oje  o, oju  u i eje  e). Takvi su oblici znatno brojniji u neliturgijskim zbornicima. U liturgijskim se tekstovima tek sporadično očituju morfološke tendencije dokidanja razlika između tvrde i meke promjene i izjednačivanja zamjeničke i pridjevske deklinacije koje su u neliturgijskim zbornicima u punom zamahu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0995 - Gramatika hrvatskoga crkvenoslavenskog jezika (Milan Mihaljević, )

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Milan Mihaljević, (79274)