Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 527930

Prva Boškovićeva hidrotehnička ekspertiza: "Scrittura" nakon poplava Tibera 1750. i 1751.


Gjetvaj, Goran; Martinović, Ivica
Prva Boškovićeva hidrotehnička ekspertiza: "Scrittura" nakon poplava Tibera 1750. i 1751. // 20. Dani Frane Petrića / 20th Days of Frane Petrić / Zagorac, Ivana ; Martinović, Ivica (ur.).
Cres: Hrvatsko filozofsko društvo, 2011. str. 150-152 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Prva Boškovićeva hidrotehnička ekspertiza: "Scrittura" nakon poplava Tibera 1750. i 1751.
(Bošković's first hydraulic expertise: "Scrittura" after the Tiber floods in 1750 and 1751)

Autori
Gjetvaj, Goran ; Martinović, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
20. Dani Frane Petrića / 20th Days of Frane Petrić / Zagorac, Ivana ; Martinović, Ivica - Cres : Hrvatsko filozofsko društvo, 2011, 150-152

ISBN
0-553-67777-8

Skup
Od Petrića do Boškovića: Mijene u filozofiji prirode

Mjesto i datum
Cres, Hrvatska, 21-24.09.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ruđer Bošković; Tiber; plovnost rijeke; Luigi Vanvitelli; Christopher Maire; uzroci poplave; proširenje ušća; odvodni kanal; glad; socijalna osjetljivost
(Ruđer Bošković; Tiber; navigability of river; Luigi Vanvitelli; Christopher Maire; causes of flood; expansion/enlargement of the mouth; drainage chanel; hunger; social sensitivity)

Sažetak
Nakon poplave Tibera 22. prosinca 1750. Bošković je bio pozvan da obiđe oštećene kolčane ograde Fiumicina, plovnoga rukavca Tibera, i odredi koje mjere treba poduzeti odmah i ubuduće da se izbjegnu ili ograniče štete pri redovitom narastanju vode. Papa Benedikt XIV. dao je takav nalog svom glavnom blagajniku mons. Banchieriju, jer očito nije bio zadovoljan rješenjima koja su dotad bili ponudili arhitekti u njegovoj službi, prije svih Luigi Vanvitelli. Nakon dva pohoda, krajem 1750. i početkom 1751. Bošković je žurno sastavio spis pod naslovom Scrittura su le ragioni e rimedii de danni seguiti nelle passonate di Fiumicino per l'ecrescenze degl'Anni 1750 e 1751., a uz njega su bili priloženi nacrti arhitekata, koji su dokumentirali oštećenja na drvenim obalama Fiumicina, te zemljovid Christophera Mairea, na kojem je bila prikazana Isola Sacra tj. područje koje obuhvaćaju dva rukavca Tibera: Fiumara Grande i Fiumicino. Prokušan u tehničkim ekspertizama, nakon statičke ekspertize pukotina na kupoli bazilike Sv. Petra i u jeku priprema za geodetsko-kartografsku ekspediciju od Rima do Riminija, profesor matematike u Rimskom kolegiju i u svojoj je prvoj hidrotehničkoj ekspertizi razradio jasnu metodologiju, koja se očituje i u strukturi rasprave: 1. opis šteta ; 2. uzroci šteta ; 3. mjere koje se u svakom slučaju zahtijevaju ; 4. ostale vrlo korisne mjere. Bošković je uzroke plavljenju Tibera razdijelio na dvije vrste: one koje proizvode prepreke riječnom toku, kao što su brodovi privezani uz drvenu obalu ili brod potopljen na ušću rukavca, i uzroke koji doprinose da se naglo pojavi velika količina vode, primjerice obilne kiše. Da bi se spriječile ponovne štete, predložio je velike građevinske zahvate: proširenje ušća za 80 palmi ; djelomično ozidane obale ; iza kolčanih ograda nasipe s odvodnim kanalima prema moru. Ponudio je i jednu alternativu: ili da se naprave nasipi ili da se izgradi novi odvodni kanal. Na kraju ekspertize Bošković je progovorio i o nekim aspektima života uz Fiumicino, koji se od hidrotehničkoga inženjera nisu zahtijevali. Založio se da se za siromašni puk Fiumicina i putnike, naročito zbog redovitih poplava, podigne pekarnica i gostionica, a da se za vojnike izgradi nova tvrđava bliža moru. Time je otkrio još jednu dimenziju svoje osobe: osjetljivost za socijalne probleme.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo, FilozofijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
082-0000000-3243 - Razvoj i primjena metoda modeliranja pronosa tvari i energije tekućinama (Goran Gjetvaj, )
191-1911112-1092 - Boškovićeva Theoria philosophiae naturalis i hrvatske filozofske tradicije (Ivica Martinović, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb,
Institut za filozofiju, Zagreb