Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 527549

Pričaj mi o svom djetinjstvu! Metodološka pitanja istraživanja narativnih praksi djece i narativnih praksi o djetinjstvu u svakodnevnoj komunikaciji


Marković, Jelena
Pričaj mi o svom djetinjstvu! Metodološka pitanja istraživanja narativnih praksi djece i narativnih praksi o djetinjstvu u svakodnevnoj komunikaciji // Zbornik za narodni život i običaje, 56 (2012), 249-279 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Pričaj mi o svom djetinjstvu! Metodološka pitanja istraživanja narativnih praksi djece i narativnih praksi o djetinjstvu u svakodnevnoj komunikaciji
(Tell me about your childhood! Methodological issues of research narrative practices of children and narrative practices about childhood in everyday communication)

Autori
Marković, Jelena

Izvornik
Zbornik za narodni život i običaje (0350-8625) 56 (2012); 249-279

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Metodologija; djetinjstvo; pričanja o životu; pričanja o djetinjstvu
(Methodology; childhood; storytelling about life; storytelling about childhood)

Sažetak
U tekstu autorica predstavlja i problematizira mrežu metodoloških postupaka koje je osmislila i koristila u istraživanju folklorističkih i kulturnoantropoloških aspekata pričanja o posredovanim i neposredovanim iskustvima djece i odraslih o životnom razdoblju djetinjstva. Svaki od korištenih metodoloških postupaka svojim osobitostima nastoji dopuniti nedostatke ostalih postupaka, a sve u skladu sa zanimanjem za oblike pripovijedanja koji su bitno, pa čak i ključno obilježeni tzv. ''prirodnim'' kontekstom. U tekstu autorica propituje i brojna metodološka ograničenja istraživanja pričanja o životu, odnosno, tzv. ''prirodnih'' pripovjednih konteksta koje je često nemoguće snimiti ili vjerodostojno zabilježiti u istraživačke svrhe. Osim problematiziranja i redefiniranja u etnologiji i folkloristici uvriježenih metodoloških postupaka, predstavlja potencijal i obrazlaže korištenje, u etnološkoj i folklorističkoj tradiciji, novih metoda (npr. asocijativna metoda istraživanja autobiografskog pamćenja).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-1890666-0665 - GENOLOŠKI ASPEKTI USMENE I PUČKE TRADICIJE (Ljiljana Marks, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jelena Marković, (266362)