Određivanje antioksidativnog potencijala meda metodom elektronske paramagnetske rezonancije (CROSBI ID 366048)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kerhač, Valentina
Matašin, Željka ; Maltar-Strmečki, Nadica
hrvatski
Određivanje antioksidativnog potencijala meda metodom elektronske paramagnetske rezonancije
Med se kao jedan od pčelinjih proizvoda vrlo često upotrebljava zbog posebne hranjive vrijednosti u prehrani ljudi. Vrlo je složenog sastava, a među brojnim osnovnim fizikalno –kemijskim osobitostima je i antioksidativni potencijal. U ovom radu istraživan je antioksidacijski potencijal četiriju vrsta meda različitih cvjetnih izvora s područja Republike Hrvatske: bagremov, amorfin, kestenov i livadni med. Pokusi su napravljeni s 5% otopinama meda u destiliranoj vodi. DPPH (1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) je korišten kao izvor slobodnih radikala. Potencijal otopina meda da neutralizira slobodne radikale praćen je metodom elektronske spinske rezonanacije (ESR), spektrometrom koji radi u X-frekvencijskom području. Kao standard u pokusima je korišten umjetni med. Dobiveni rezultati pokazuju da livadni med ima najveći antioksidacijski potencijal, što je uspoređeno i s rezultatima koje daje UV/VIS apsorpcijska spektroskopija.
antiokisdativni potencijal; med; ESR
nije evidentirano
engleski
Antioxidant potential of several Croatian honeys studied by electrons spin resonance
nije evidentirano
antioxidant potential; honey; ESR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
26.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb