Fiziološki poremećaji jabuka tijekom čuvanja uzrokovani nepravovremenim vremenom berbe (CROSBI ID 365939)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jelača, Hrvoje
Fruk, Goran
hrvatski
Fiziološki poremećaji jabuka tijekom čuvanja uzrokovani nepravovremenim vremenom berbe
Jabuka je voće sa značajnim gubitcima kvalitete prilikom skladištenja i trgovine. Ti gubitci se uglavnom odnose na posmeđenje kožice, staklavost, površinski scald i sunčani scald kako bi se usporile fiziološke bolesti kod jabuka. Znači da treba sve isplanirati prije berbe i trebali bi biti manji gubici u berbi i u skladištenju jabuka u hladnjačama. Površinski scald je fiziološki poremećaj koji se najčešće pojavljuje u hladnjačama. Visoke temperature utječu na berbu jabuka i nedovoljno zreli plodovi isto tako utječu na berbu. Sunčani scald se pojavljuje u svim predjelima gdje se uzgaja jabuka. Naglo izlaganje plodova suncu zato dolazi do opeklina, prijelaz boje iz žute u smeđu boju kore jabuka. Unutarnje posmeđenje je fiziološka bolest koja se pojavljuje tijekom čuvanja na niskoj temperaturi u hladnjačama. Pojavljuju se kod jabuka koje su kasnije brane kao rezultat ozljeda od visoke koncentracijama CO2 u hladnjačama, veliki su gubici iz sezone u sezonu mogu rezultirati ovim fiziološkim poremećajem jabuka. Iako se može pojaviti na svim područjima uzgoja, staklavost se najčešće javlja u sušnim i polusušnim klimama, unutarnje propadanje mesa se može razviti u staklenim dijelovima, takvi plodovi se trebaju čim prije poslati na tržište.
površinski scald; sunčani scald; staklavost; posmeđenje mesa; datum berbe
nije evidentirano
engleski
Storage physiological disorders affected by harvest date
nije evidentirano
storage scald; sunscald; watercore; flesh browning; harvest date
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
22.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb