Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 52640

Pobijanje arbitražnih pravorijeka u teoriji i praksi: neka iskustva s tužbama za poništaj arbitražnih pravorijeka SIS-HGK


Uzelac, Alan
Pobijanje arbitražnih pravorijeka u teoriji i praksi: neka iskustva s tužbama za poništaj arbitražnih pravorijeka SIS-HGK // Pravo u gospodarstvu, 38 (1999), 1; 124-141 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Pobijanje arbitražnih pravorijeka u teoriji i praksi: neka iskustva s tužbama za poništaj arbitražnih pravorijeka SIS-HGK
(Setting aside arbitral awards in theory and practice: some experiences with setting aside arbitral awards of the PAC-CCC)

Autori
Uzelac, Alan

Izvornik
Pravo u gospodarstvu 38 (1999), 1; 124-141

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Pobijanje arbitražnog pravorijeka; Hrvatska
(Setting aside; arbitral awards; Croatia)

Sažetak
U ovome radu predstavljaju se rezultati istraživanja čiji je cilj bio ustanoviti način na koji sudovi u Republici Hrvatskoj primjenjuju odredbe Zakona o parničnom postupku o poništaju arbitražnih pravorijeka. Nakon uvodnih razmišljanja o postupku pobijanja, analizira se sedam postupaka pobijanja pravorijeka Stalnog izbranog sudišta pri HGK u razdoblju od 1991-98. (od toga pet pravomoćno okončanih). Temeljem analiziranog uzorka, autor izvodi zaključke o postupanju sudova po tužbama za poništaj. Iako među analiziranim predmetima nije bilo slučajeva pravomoćnog poništaja arbitražnih pravorijeka SIS-HGK, autor upozorava na više problematičnih elemenata analiziranih postupaka, u prvom redu na njihovo trajanje i tendenciju sudova da ulaze u au fond preispitivanje napadanih arbitražnih judikata. Kao poseban zaključak ističe se da analizirani postupci podupiru zaključke radne skupine o potrebi ograničavanja i/ili eliminiranja novih činjenica i dokaza kao razloga za poništaj arbitražnih odluka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066006

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Alan Uzelac, (170824)