Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 526092

Gospodarske i kulturne odrednice regionalnog identiteta


Gospodarske i kulturne odrednice regionalnog identiteta, Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Ekonomski fakultet u Osijeku, 2011 (zbornik)


Naslov
Gospodarske i kulturne odrednice regionalnog identiteta
(The economic and cultural characteristics of regional identity)

Urednik/ci
Šundalić, Antun ; Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, ostalo

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Ekonomski fakultet u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2011

Stranica
301

ISBN
978-953-253-099-5

Ključne riječi
kultura ; ekonomija ; identitet ; nacija ; priroda ; poljoprivreda
(culture ; economy ; identity ; nation ; nature ; argiculture)

Sažetak
Globalizirana stvarnost je ono što doživljavamo u svakodnevici, kako ovdje u Slavoniji, tako i u ostatku Hrvatske. Takozvano slobodno tržište i informacijska tehnologija čine od svijeta gospodarsku i kulturnu cjelinu u kojoj se narodi i kulture ipak trude očuvati svoje posebnosti i određeni kontinuitet. Danas, na pragu ulaska u Europsku uniju, hrvatskom je društvu potrebitije no ikada progovoriti o tome kakvo je ono sada, koje nasljeđe valja čuvati i na koji način, a kojega se je poželjno osloboditi. Također je važno trezveno prozboriti o stanju nacionalne ekonomije, kao i o stanju duha naroda. To, u ograničenom smislu, je predmet petnaest radova koje sadrži zbornik sa znanstvenog skupa „Globalizacija i regionalni identitet 2011.“ koji se ove godine održava u okvirnoj temi Gospodarske i kulturne odrednice regionalnog identiteta. Kao i prethodna dva, i ovaj se skup bavi zadanom temom interdisciplinarno. Ekonomski, sociološki, ekološki, demografski i kulturološki jesu pristupi identitetu regije koje donose radovi ovoga zbornika. Zbornik je podijeljen u tri cjeline: I. Sociokulturno nasljeđe i regionalni identitet, II. Gospodarske odrednice regionalnog identiteta, III. Ekološke odrednice regionalnog identiteta. U petnaest radova zbornik donosi različite teme poput: prisutnost međunacionalne i međukonfesionalne tolerancije i suživota, odrednice sociokulturnog i rodnog identiteta, političnost i apolitičnost slavonskih žitelja, demogradfski učinci rata u istočnoj Slavoniji, obrazovanje kao put iz sociokulturnog nasljeđa zatvorenosti. Tu su također i teme o održivoj i konkurentnoj poljoprivredi, o ruralnom razvoju po modelu razvoja zaštičenih područja, iskustva ruralnog razvoja Distrikta Brčko u Bosni i Hercegovini. Vrijedne su i teme o prostoru kao elementu za određivanje regionalnog identiteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija, SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
010-0792389-1365 - Posttranzicijski identitet ruralnog prostora Slavonije i Baranje (Antun Šundalić, )
079-0000000-3576 - Razvoj multisektorskog modela obiteljske poljoprivrede ruralnih područja (Krunoslav Zmaić, )
079-0792389-2073 - Identifikacija gospodarskih aktivnosti u funkciji ruralnog razvitka (Tihana Sudarić, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Tihana Sudarić (urednik)

Avatar Url Antun Šundalić (urednik)

Avatar Url Krunoslav Zmaić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Gospodarske i kulturne odrednice regionalnog identiteta, Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Ekonomski fakultet u Osijeku, 2011 (zbornik)
Šundalić, A., Zmaić, K. & Sudarić, T. (ur.) (2011) Gospodarske i kulturne odrednice regionalnog identiteta. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Ekonomski fakultet u Osijeku.
@book{book, year = {2011}, pages = {301}, keywords = {culture, economy, identity, nation, nature, argiculture}, isbn = {978-953-253-099-5}, title = {The economic and cultural characteristics of regional identity}, keyword = {culture, economy, identity, nation, nature, argiculture}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Ekonomski fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }