Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nove metode ispitivanja površina u grafičkoj tehnologiji (CROSBI ID 768479)

Druge vrste radova | ostalo

Mahović Poljaček, Sanja ; Gojo, Miroslav Nove metode ispitivanja površina u grafičkoj tehnologiji // Poziv, Srpsko hemijsko društvo, Podružnica Bor. 2011.

Podaci o odgovornosti

Mahović Poljaček, Sanja ; Gojo, Miroslav

hrvatski

Nove metode ispitivanja površina u grafičkoj tehnologiji

Tehnologija plošnog tiska zasniva se na različitim fizikalno-kemijskim svojstvima površina. Osnovu predstavlja tiskovna forma na koju je nanosi boja i s koje se dalje procesom tiska prenosi na podlogu. Na površini tiskovne forme nalaze se dva materijala koja imaju suprotan kemijski afinitet. Jedan od materijala na sebe adsorbira boju (tiskovni elementi), dok drugi, upravo zbog različitih svojstava, ne smije adsorbirati boju (slobodne površine). Tijekom eksploatacije tiskovne forme odvijaju se mnogi procesi koji na razne načine utječu na površine tiskovne forme, uzrokujući time smanjenje njene kvalitete kao i kvalitete otiska. Standardna ispitivanja do sada su obuhvaćala samo ispitivanja svojstava otopine za vlaženje koja se uz boju koristi u procesu tiska, te mjerenja kontaktnog kuta vlaženja. Nove metode koje se počinju koristiti odnose se najčešće na određivanje topografije slobodnih površina, te njene interakcije s otopinom za vlaženje. Detaljan prikaz površinskih struktura aluminijevog oksida kao jedne od površina na tiskovnim formama najčešće se istražuje optičkom i SEM mikroskopijom, te fraktalnom analizom dobivenih SEM snimaka. Mjerenje topografije i promjena koje se događaju na slobodnim površinama tiskovnih formi provodi se kontaktnim (mehaničkim) i nekontaktnim (laserskim) metodama mjerenja. Neovisno o metodi mjerenja, hibridni parametri hrapavosti i njihovo definiranje na krivulji relativne nosive duljine profila (Abbott-Firestone krivulja) daju najbolju informaciju o površinskoj hrapavosti i promjenama površinske strukture tiskovnih formi. Metodom elektrokemijske impedancijske spektroskopije površinskih struktura definirana su dielektrična svojstva sloja aluminijevog oksida na površini tiskovnih formi. Kontrolna mjerenja provode se određivanjem kontaktnog kuta aplikacijom otopine za vlaženje na površinu tiskovnih formi, te određivanjem slobodne površinske energije. Navedene metode su pokazale da proces kemijskog razvijanja tiskovnih formi, kao jedan od najnestabilnijih procesa u njihovoj izradi unatoč optimalnoj razini kvalitete tiskovnih formi, utječe na promjene površinske strukture aluminijevog oksida. Dobiveni rezultati istraživanja time su dali novi uvid u strukturu slobodnih površina na tiskovnim formama, što je naročito zanimljivo zato što kontrola tih površina danas još uvijek nije standardizirana te se provodi isključivo vizualnim metodama. Primjenom predstavljenih metoda ispitivanja tiskovnih formi provedena su različita ispitivanja u procesu izrade tiskovnih formi za plošni tisak.

grafička tehnologija metode mjerenja; slobodne površine

Predavanje po pozivu održano na Tehničkom fakultetu u Boru, 15. 09. 2011.

engleski

New measurement methods in graphic technology

nije evidentirano

graphic technology; measurement methods; nonprinting area

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Poziv, Srpsko hemijsko društvo, Podružnica Bor

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Grafička tehnologija