Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 525855

Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone


Alagić, Damir; Zdolec, Nevijo; Njari, Bela; Filipović, Ivana; Ekert Kabalin, Anamaria; Ćorić- Alagić, Glorija; Stojnović, Miomir; Cvrtila-Fleck, Željka; Kozačinski, Lidija
Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone // Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 4; 250-255 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 525855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone
(Quality of horse meat fermented sausages during three production seasons)

Autori
Alagić, Damir ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Filipović, Ivana ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Ćorić- Alagić, Glorija ; Stojnović, Miomir ; Cvrtila-Fleck, Željka ; Kozačinski, Lidija

Izvornik
Meso: prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13 (2011), 4; 250-255

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
fermentirane kobasice ; konjsko meso ; fizikalno-kemijske promjene ; kakvoća
(fermented sausages ; horse meat ; physico-chemical changes ; quality)

Sažetak
Proizvodnja fermentiranih kobasica od konjskog mesa u našoj zemlji ima dugu tradiciju koja obogaćuje našu gastronomsku ponudu. No, premalo je dostupnih podataka o takvoj tradicionalnoj proizvodnji i kakvoći proizvoda da bi se moglo govoriti o standardizaciji i zaštiti izvornosti. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti fizikalno- kemijska i senzorska svojstva kobasica od konjskog mesa, a u ovisnosti o sezoni proizvodnje te fazi zrenja. Prosječne vrijednosti pH u gotovom proizvodu iznosile su 5, 83, udio vode 19, 90 %, aktivitet vode 0, 896, količina NaCl-a 3, 44 % te amonijaka 0, 42 mg%. Senzornom ocjenom utvrđena su neznatna odstupanja u senzornim svojstvima kobasica u odnosu na sezonu proizvodnje. Tijekom zrenja utvrđene su prema sezoni proizvodnje statistički značajne razlike (p<0, 05) fizikalno- kemijskih pokazatelja koje ipak nisu značajno utjecale na ujednačenost kakvoće gotovih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju

Alagić, Damir; Zdolec, Nevijo; Njari, Bela; Filipović, Ivana; Ekert Kabalin, Anamaria; Ćorić- Alagić, Glorija; Stojnović, Miomir; Cvrtila-Fleck, Željka; Kozačinski, Lidija
Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone // Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 4; 250-255 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Alagić, D., Zdolec, N., Njari, B., Filipović, I., Ekert Kabalin, A., Ćorić- Alagić, G., Stojnović, M., Cvrtila-Fleck, Ž. & Kozačinski, L. (2011) Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone. Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (4), 250-255.
@article{article, year = {2011}, pages = {250-255}, keywords = {fermentirane kobasice, konjsko meso, fizikalno-kemijske promjene, kakvo\'{c}a}, journal = {Meso: prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Kakvo\'{c}a fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone}, keyword = {fermentirane kobasice, konjsko meso, fizikalno-kemijske promjene, kakvo\'{c}a} }
@article{article, year = {2011}, pages = {250-255}, keywords = {fermented sausages, horse meat, physico-chemical changes, quality}, journal = {Meso: prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Quality of horse meat fermented sausages during three production seasons}, keyword = {fermented sausages, horse meat, physico-chemical changes, quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • GLOBAL HEALTH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font