Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 525808

Konstruktna valjanost upitnika ličnosti u situacijama uljepšavanja odgovora: ostaju li samo moralističko i egoističko iskrivljavanje?


Tonković, Maša; Galić, Zvonimir; Parmač Kovačić, Maja; Jerneić, Željko; Bešlić, Irena
Konstruktna valjanost upitnika ličnosti u situacijama uljepšavanja odgovora: ostaju li samo moralističko i egoističko iskrivljavanje? // XVII. Dani psihologije u Zadru: Sažetci priopćenja / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zadar: WA GRAF Zadar, 2010. str. 112-112 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Konstruktna valjanost upitnika ličnosti u situacijama uljepšavanja odgovora: ostaju li samo moralističko i egoističko iskrivljavanje?
(The Construct Validity of Personality Questionnaires in Faking Conditions: Is Factor Structure Reduced Only to Moralistic and Egoistic Bias?)

Autori
Tonković, Maša ; Galić, Zvonimir ; Parmač Kovačić, Maja ; Jerneić, Željko ; Bešlić, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVII. Dani psihologije u Zadru: Sažetci priopćenja / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan - Zadar : WA GRAF Zadar, 2010, 112-112

ISBN
978-953-7237-65-3

Skup
XVII. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 27-29.05.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Iskrivljavanje odgovora; upitnici ličnosti; konstruktna valjanost
(Faking; personality questionnaires; construct validity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je provjeriti pretpostavku Wigginsa i Trapnella (1996) te Paulhusa i Johna (1998) da se faktorska struktura višedimenzionalnih upitnika ličnosti u situacijama kad postoji motivacija za lažiranjem odgovora reducira na dva faktora - egoističko i moralističko iskrivljavanje. Da bi provjerili navedenu pretpostavku proveli smo istraživanje na 415 studenata koji su na pet-faktorski upitnik ličnosti IPIP-300 odgovarali dva puta: prvo u situaciji iskrenog odgovaranja, a potom i u simuliranoj selekcijskoj situaciji. U simuliranoj selekcijskoj situaciji polovica je ispitanika (N=213) dobila uputu da se predstave idealnim kandidatom za stipendiju (egoističko iskrivljavanje), a polovica (N=212) idealnim kandidatom za studentsko putovanje (moralističko iskrivljavanje). Faktorskom analizom faceta upitnika ličnosti u situaciji iskrenog odgovaranja izlučeno je očekivanih pet faktora, koji odgovaraju faktorima širokih dimenzija za čije je mjerenje upitnik i namijenjen. Simulirane selekcijske situacije rezultirale su izlučivanjem manjeg broja faktora, među kojima se u obje situacije prepoznaju faktori egoističkog i moralističkog iskrivljavanja. No, suprotno očekivanjima, dio faceta nije bio zasićen niti jednim od njih, a struktura faktorskih zasićenja ponešto se razlikovala u dvije različite situacije poticanog uljepšavanja odgovora. Iako rezultati ukazuju na to da lažiranje odgovora mijenja faktorsku strukturu upitnika ličnosti, pretpostavka o reduciranju na egoističko i moralističko iskrivljavanje nije u potpunosti potvrđena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3282 - Ličnost i socijalo poželjno odgovaranje (Željko Jerneić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb