Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Konstruktna valjanost upitnika ličnosti u situacijama uljepšavanja odgovora: ostaju li samo moralističko i egoističko iskrivljavanje? (CROSBI ID 575433)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Tonković, Maša ; Galić, Zvonimir ; Parmač Kovačić, Maja ; Jerneić, Željko ; Bešlić, Irena Konstruktna valjanost upitnika ličnosti u situacijama uljepšavanja odgovora: ostaju li samo moralističko i egoističko iskrivljavanje? // XVII. Dani psihologije u Zadru: Sažetci priopćenja / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana et al. (ur.). Zadar: WA GRAF Zadar, 2010. str. 112-112

Podaci o odgovornosti

Tonković, Maša ; Galić, Zvonimir ; Parmač Kovačić, Maja ; Jerneić, Željko ; Bešlić, Irena

hrvatski

Konstruktna valjanost upitnika ličnosti u situacijama uljepšavanja odgovora: ostaju li samo moralističko i egoističko iskrivljavanje?

Cilj ovog rada bio je provjeriti pretpostavku Wigginsa i Trapnella (1996) te Paulhusa i Johna (1998) da se faktorska struktura višedimenzionalnih upitnika ličnosti u situacijama kad postoji motivacija za lažiranjem odgovora reducira na dva faktora - egoističko i moralističko iskrivljavanje. Da bi provjerili navedenu pretpostavku proveli smo istraživanje na 415 studenata koji su na pet-faktorski upitnik ličnosti IPIP-300 odgovarali dva puta: prvo u situaciji iskrenog odgovaranja, a potom i u simuliranoj selekcijskoj situaciji. U simuliranoj selekcijskoj situaciji polovica je ispitanika (N=213) dobila uputu da se predstave idealnim kandidatom za stipendiju (egoističko iskrivljavanje), a polovica (N=212) idealnim kandidatom za studentsko putovanje (moralističko iskrivljavanje). Faktorskom analizom faceta upitnika ličnosti u situaciji iskrenog odgovaranja izlučeno je očekivanih pet faktora, koji odgovaraju faktorima širokih dimenzija za čije je mjerenje upitnik i namijenjen. Simulirane selekcijske situacije rezultirale su izlučivanjem manjeg broja faktora, među kojima se u obje situacije prepoznaju faktori egoističkog i moralističkog iskrivljavanja. No, suprotno očekivanjima, dio faceta nije bio zasićen niti jednim od njih, a struktura faktorskih zasićenja ponešto se razlikovala u dvije različite situacije poticanog uljepšavanja odgovora. Iako rezultati ukazuju na to da lažiranje odgovora mijenja faktorsku strukturu upitnika ličnosti, pretpostavka o reduciranju na egoističko i moralističko iskrivljavanje nije u potpunosti potvrđena.

iskrivljavanje odgovora; upitnici ličnosti; konstruktna valjanost

nije evidentirano

engleski

The Construct Validity of Personality Questionnaires in Faking Conditions: Is Factor Structure Reduced Only to Moralistic and Egoistic Bias?

nije evidentirano

faking; personality questionnaires; construct validity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

112-112.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XVII. Dani psihologije u Zadru: Sažetci priopćenja

Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan

Zadar: WA GRAF Zadar

978-953-7237-65-3

Podaci o skupu

XVII. dani psihologije u Zadru

predavanje

27.05.2010-29.05.2010

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Psihologija