Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 525777

Kako iskrivljavanje odgovora utječe na konstruktnu valjanost upitnika ličnosti?


Tonković, Maša; Jerneić, Željko; Galić, Zvonimir; Parmač Kovačić, Maja
Kako iskrivljavanje odgovora utječe na konstruktnu valjanost upitnika ličnosti? // 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Knjiga sažetaka / Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, Tena (ur.).
Zagreb: Grafički zavod Hrvatske, d.o.o., 2011. str. 183-183 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kako iskrivljavanje odgovora utječe na konstruktnu valjanost upitnika ličnosti?
(How faking influences the construct validity of personality questionnaires?)

Autori
Tonković, Maša ; Jerneić, Željko ; Galić, Zvonimir ; Parmač Kovačić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
20. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Knjiga sažetaka / Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, Tena - Zagreb : Grafički zavod Hrvatske, d.o.o., 2011, 183-183

ISBN
978-953-175-391-3

Skup
20. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 7.-9.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Iskrivljavanje odgovora; upitnici ličnosti; konstruktna valjanost
(Faking; personality questionnaires; construct validity)

Sažetak
Istraživanja u kojima se provjerava utjecaj iskrivljavanja odgovora na konstruktnu valjanost upitnika ličnosti daju proturječne rezultate. Dok je u nekim istraživanjima konstruktna valjanost upitnika očuvana, u drugima je bitno narušena. Razlog proturječnim nalazima možemo potražiti u različitim pristupima u formiranju komparativnih grupa za koje se pretpostavlja da se razlikuju u stupnju iskrivljavanja odgovora. Dosad su usporedbe najčešće temeljene na kandidatima za posao nasuprot onima koji to nisu, na grupama formiranim prema visokim ili niskim rezultatima na skalama socijalne poželjnosti, te na ispitanicima koji su upitnik ličnosti rješavali uz standardnu uputu nasuprot onima koji su poticani na iskrivljavanje. Nedostatak je ovih strategija što se o stupnju iskrivljavanja odgovora zaključuje indirektno, polazeći od pretpostavke da se ovako formirane grupe uistinu razlikuju u stupnju iskrivljavanja odgovora. Ta pretpostavka ne mora nužno biti točna. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio provjeriti utjecaj iskrivljavanja odgovora na konstruktnu valjanost upitnika ličnosti korištenjem direktne mjere lažiranja odgovora. U istraživanju je sudjelovalo 415 studenata koji su pet-faktorski upitnik ličnosti prvo rješavali uz uputu da odgovaraju iskreno, a zatim uz uputu kojom je poticano iskrivljavanje odgovora. Razlika u rezultatima na upitniku ličnosti između ove dvije primjene predstavljala je direktnu mjeru iskrivljavanja svakog ispitanika. Prema medijanu direktne mjere iskrivljavanja, sudionike smo dodatno podijelili u dvije grupe – „visokog“ i „niskog“ stupnja iskrivljavanja. Na taj smo način, zajedno sa situacijom iskrenog odgovaranja, formirali tri grupe koje su se međusobno razlikovale u stupnju iskrivljavanja te između njih usporedili interkorelacije mjerenih osobina ličnosti. Dobiveni rezultati upućuju na zaključak da iskrivljavanje odgovora narušava konstruktnu valjanost upitnika ličnosti i u grupi s „visokim“ i u grupi s „niskim“ stupnjem iskrivljavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3282 - Ličnost i socijalo poželjno odgovaranje (Željko Jerneić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb