Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izolacija kofeina iz čaja i kave (CROSBI ID 365808)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Petrović, Irena Izolacija kofeina iz čaja i kave / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2011

Podaci o odgovornosti

Petrović, Irena

Radonić, Ani

hrvatski

Izolacija kofeina iz čaja i kave

U ovom radu izvršena je izolacija purinskog alkaloida kofeina iz čaja, mljevene i instant kave. Za identifikaciju i karakterizaciju izoliranog kofeina korištene su metode i reakcije koje se najčešće navode u literaturi. To su: određivanje tališta, bojene reakcije, tankoslojna kromatografija te snimanje UV i IR spektara. Metodama identifikacije i karakterizacije korištenim u radu dokazano je da je, bez obzira na polazni materijal, izolirani spoj kofein. Ipak, najjednostavniji postupak izolacije kofeina je iz čaja. Sadržaj kofeina u čaju je najveći, a nije potrebno ni pročišćavanje izoliranog, sirovog kofeina.

kofein; čaj; kava; izolacija; karakterizacija; UV; IR

nije evidentirano

engleski

Isolation of caffeine from tea and coffee

nije evidentirano

caffeine; tea; coffee; isolation; characterization; UV; IR

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

13.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija