Izolacija kofeina iz čaja i kave (CROSBI ID 365808)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petrović, Irena
Radonić, Ani
hrvatski
Izolacija kofeina iz čaja i kave
U ovom radu izvršena je izolacija purinskog alkaloida kofeina iz čaja, mljevene i instant kave. Za identifikaciju i karakterizaciju izoliranog kofeina korištene su metode i reakcije koje se najčešće navode u literaturi. To su: određivanje tališta, bojene reakcije, tankoslojna kromatografija te snimanje UV i IR spektara. Metodama identifikacije i karakterizacije korištenim u radu dokazano je da je, bez obzira na polazni materijal, izolirani spoj kofein. Ipak, najjednostavniji postupak izolacije kofeina je iz čaja. Sadržaj kofeina u čaju je najveći, a nije potrebno ni pročišćavanje izoliranog, sirovog kofeina.
kofein; čaj; kava; izolacija; karakterizacija; UV; IR
nije evidentirano
engleski
Isolation of caffeine from tea and coffee
nije evidentirano
caffeine; tea; coffee; isolation; characterization; UV; IR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
13.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split