Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca (CROSBI ID 365798)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marčeta, Tijana Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2011

Podaci o odgovornosti

Marčeta, Tijana

Radonić, Ani

hrvatski

Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca

U ovom radu izvršena je izolacija steroidnog spoja, mikosterola ergosterola. Opisani su načini i procedure izolacije te identifikacije ergosterola iz pekarskog kvasca u kojem se navedeni spoj nalazi u obliku slobodnog alkohola i esterski vezan pa se može izolirati jednostavnom ekstrakcijom s organskim otapalom. Kao organsko otapalo korišten je dietil-eter koji se po završetku ekstrakcije lako uklanja jednostavnom destilacijom zbog niske temeprature vrelišta. Za identifikaciju i karakterizaciju izoliranog ergosterola korištene su analitičke metode navedene u literaturi: određivanje tališta, tankoslojna kromatografija, UV/VIS i IR spektroskopija te karakteristični kolorimetrijski testovi. Korištenim postupkom izolacije opisanim pod 2.3. relativno jednostavno se može dobiti čisti ergosterol koji se zatim može dokazati navedenim metodama identifikacije i karakterizacije željenog spoja.

ergosterol; pekarski kvasac; izolacija; karakterizacija; UV; IR

nije evidentirano

engleski

Isolation and characterization of ergosterol from baker yeast

nije evidentirano

ergosterol; baker yeast; isolation; characterization; UV; IR

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

11.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija