Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca (CROSBI ID 365798)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marčeta, Tijana
Radonić, Ani
hrvatski
Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca
U ovom radu izvršena je izolacija steroidnog spoja, mikosterola ergosterola. Opisani su načini i procedure izolacije te identifikacije ergosterola iz pekarskog kvasca u kojem se navedeni spoj nalazi u obliku slobodnog alkohola i esterski vezan pa se može izolirati jednostavnom ekstrakcijom s organskim otapalom. Kao organsko otapalo korišten je dietil-eter koji se po završetku ekstrakcije lako uklanja jednostavnom destilacijom zbog niske temeprature vrelišta. Za identifikaciju i karakterizaciju izoliranog ergosterola korištene su analitičke metode navedene u literaturi: određivanje tališta, tankoslojna kromatografija, UV/VIS i IR spektroskopija te karakteristični kolorimetrijski testovi. Korištenim postupkom izolacije opisanim pod 2.3. relativno jednostavno se može dobiti čisti ergosterol koji se zatim može dokazati navedenim metodama identifikacije i karakterizacije željenog spoja.
ergosterol; pekarski kvasac; izolacija; karakterizacija; UV; IR
nije evidentirano
engleski
Isolation and characterization of ergosterol from baker yeast
nije evidentirano
ergosterol; baker yeast; isolation; characterization; UV; IR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
11.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split