Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izolacija i karakterizacija ursolne kiseline (CROSBI ID 365797)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Smoljan, Edita Izolacija i karakterizacija ursolne kiseline / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2011

Podaci o odgovornosti

Smoljan, Edita

Radonić, Ani

hrvatski

Izolacija i karakterizacija ursolne kiseline

U ovom radu izvršena je izolacija triterpenskog spoja ursolne kiseline iz cvjetova lavande te njena karakterizacija odnosno identifikacija. Opisani su načini i procedure izolacije ursolne kiseline iz lavande u kojoj se nalazi u slobodnom obliku ili vezana u formi glikozida, pa se može izolirati selektivnom ekstrakcijom, odnosno ekstrakcijom organskim otapalima različite polarnosti. Za karakterizaciju i identifikaciju izolirane ursolne kiseline korištene su analitičke metode navedene u literaturi: određivanje tališta, tankoslojna kromatografija te ultraljubičasta (UV) i infracrvena (IR) spektroskopija. Zaključeno je da izolirani spoj nije jedinstveni, čisti spoj nego smjesa dviju izomernih triterpenskih kiselina - ursolne i oleanolne. Dakle, izolacijom opisanom pod 2.3. može se izolirati smjesa ursolne i oleanolne kiseline, ali ne i čista ursolna kiselina.

ursolna kiselina; lavanda; izolacija; karakterizacija; UV; IR

nije evidentirano

engleski

Isolation and characterization of ursolic acid

nije evidentirano

ursolic acid; lavander; isolation; characterization; UV; IR

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

30.06.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija