Izolacija i karakterizacija ursolne kiseline (CROSBI ID 365797)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Smoljan, Edita
Radonić, Ani
hrvatski
Izolacija i karakterizacija ursolne kiseline
U ovom radu izvršena je izolacija triterpenskog spoja ursolne kiseline iz cvjetova lavande te njena karakterizacija odnosno identifikacija. Opisani su načini i procedure izolacije ursolne kiseline iz lavande u kojoj se nalazi u slobodnom obliku ili vezana u formi glikozida, pa se može izolirati selektivnom ekstrakcijom, odnosno ekstrakcijom organskim otapalima različite polarnosti. Za karakterizaciju i identifikaciju izolirane ursolne kiseline korištene su analitičke metode navedene u literaturi: određivanje tališta, tankoslojna kromatografija te ultraljubičasta (UV) i infracrvena (IR) spektroskopija. Zaključeno je da izolirani spoj nije jedinstveni, čisti spoj nego smjesa dviju izomernih triterpenskih kiselina - ursolne i oleanolne. Dakle, izolacijom opisanom pod 2.3. može se izolirati smjesa ursolne i oleanolne kiseline, ali ne i čista ursolna kiselina.
ursolna kiselina; lavanda; izolacija; karakterizacija; UV; IR
nije evidentirano
engleski
Isolation and characterization of ursolic acid
nije evidentirano
ursolic acid; lavander; isolation; characterization; UV; IR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
30.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split