Izolacija kolesterola iz žumanjka jaja (CROSBI ID 365795)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dropulić, Borka
Radonić, Ani
hrvatski
Izolacija kolesterola iz žumanjka jaja
U ovom radu izvršena je izolacija biološki najvažnijeg steroidnog spoja, zoosterola kolesterola iz žumanjca kokošjeg jaja. U žumanjcu se kolesterol nalazi kao slobodan alkohol i esterski vezan pa se može izolirati jednostavnom ekstrakcijom s organskim otapalima. U ovom slučaju izabran je aceton kao organsko otapalo koje selektivno ekstrahira lipidne spojeve iz žumanjca. Za identifikaciju i karakterizaciju izoliranog kolesterola korištene su metode i reakcije koje se najčešće navode u literaturi. To su: određivanje tališta, karakteristični kolorimetrijski testovi, tankoslojna kromatografija te snimanje UV- i IR-spektra. Metodama identifikacije i karakterizacije korištenim u ovom radu dokazano je da je izolirani spoj uistinu kolesterol te da se izolacijom opisanom pod 2.3. relativno jednostavno može dobiti vrlo čisti kolesterol.
kolesterol; žumanjak jaja; izolacija; karakterizacija; UV; IR
nije evidentirano
engleski
Isolation of cholesterol from egg yolk
nije evidentirano
cholesterol; egg yolk; isolation; characterisation; UV; IR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
14.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split