Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Toksičnost teških metala i analtičke metode za njihovo određivanje u hrani (CROSBI ID 365790)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bagarić, Ena Toksičnost teških metala i analtičke metode za njihovo određivanje u hrani / Kmetič, Ivana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Bagarić, Ena

Kmetič, Ivana

hrvatski

Toksičnost teških metala i analtičke metode za njihovo određivanje u hrani

Zbog sve većeg zagađenja tla, zraka i vode teškim metalima, kontaminacija hrane tim ksenobioticima postaje neizbježnim problemom današnjeg vremena. Kad jednom uđu u okoliš ili organizam, toksični teški metali poput olova, žive, arsena i kadmija, na različite načine narušavaju njihovu homeostazu. Izloženost teškim metalima i njihovim spojevima može dovesti do poremećaja funkcije središnjeg živčanog sustava, hematopoetskog sustava, imunološkog sustava, jetre i bubrega. Zbog toga je nužna stalna kontrola prisutnosti i kvantifikacije teških metala u hrani. U ovom radu je, za kvantitativno određivanje koncentracije kadmija u različitim uzorcima hrane, korištena metoda atomske apsorpcijske spektrofotometrije. Određene koncentracije kadmija u svim ispitanim uzorcima bile su ispod dozvoljivih MDK (maksimalna dopuštena količina) vrijednosti, a najviša koncentracija nađena je u uzorku fileta oslića (0, 02 mg/kg).

teški metali; toksičnost; analiza hrane; izloženost prehranom; atomski apsorpcijski spektrofotometar

nije evidentirano

engleski

Toxicity of heavy metals and analytical methods for their determination in food

nije evidentirano

heavy metals; toxicity; food analysis; dietary exposure; atomic absorption spectrophotometer

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

15.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija