Toksičnost teških metala i analtičke metode za njihovo određivanje u hrani (CROSBI ID 365790)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bagarić, Ena
Kmetič, Ivana
hrvatski
Toksičnost teških metala i analtičke metode za njihovo određivanje u hrani
Zbog sve većeg zagađenja tla, zraka i vode teškim metalima, kontaminacija hrane tim ksenobioticima postaje neizbježnim problemom današnjeg vremena. Kad jednom uđu u okoliš ili organizam, toksični teški metali poput olova, žive, arsena i kadmija, na različite načine narušavaju njihovu homeostazu. Izloženost teškim metalima i njihovim spojevima može dovesti do poremećaja funkcije središnjeg živčanog sustava, hematopoetskog sustava, imunološkog sustava, jetre i bubrega. Zbog toga je nužna stalna kontrola prisutnosti i kvantifikacije teških metala u hrani. U ovom radu je, za kvantitativno određivanje koncentracije kadmija u različitim uzorcima hrane, korištena metoda atomske apsorpcijske spektrofotometrije. Određene koncentracije kadmija u svim ispitanim uzorcima bile su ispod dozvoljivih MDK (maksimalna dopuštena količina) vrijednosti, a najviša koncentracija nađena je u uzorku fileta oslića (0, 02 mg/kg).
teški metali; toksičnost; analiza hrane; izloženost prehranom; atomski apsorpcijski spektrofotometar
nije evidentirano
engleski
Toxicity of heavy metals and analytical methods for their determination in food
nije evidentirano
heavy metals; toxicity; food analysis; dietary exposure; atomic absorption spectrophotometer
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
15.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb