Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva (CROSBI ID 174047)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Habschied, Kristina ; Velić, Natalija ; Tišma, Marina ; Krstanović, Vinko
hrvatski
Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva
Mikroorganizmi (plijesni, kvasci i bakterije) koji se u velikom broju pojavljuju na ječmu i pšenici, sirovinama za proizvodnju slada, imaju značajan utjecaj na pokazatelje kakvoće konačnog proizvoda, slada. Posljedično, utječu i na kakvoću sladovine, odnosno piva. Iako su bakterije i kvasci dominantne vrste na ječmu i pšenici prije i nakon žetve, pravi problem predstavljaju plijesni zbog štetnih metabolita, koji utječu kako na zdravstvenu ispravnost sirovine, tako i na kakvoću samog slada. Plijesni od posebnog značaju pripadaju rodu Fusarium i nanose ekonomsku štetu cjelokupnoj industriji žitarica, te predstavljaju zdravstvenu prijetnju zdravlju ljudi i životinja zbog mikotoksina koje proizvode. Zbog svega navedenog, nužno je praćenje mikroflore tijekom cijelog proizvodnog lanca „ječam-pivo“ i suzbijanje proliferacije nepoželjnih mikroorganizama, prije i tijekom slađenja.
ječam ; pšenica ; Fusarium ; slad ; sladovina ; pivo ; mikotoksini
nije evidentirano
engleski
The effect of barley and wheat microflora on malt and beer quality
nije evidentirano
barley ; wheat ; Fusarium ; malt ; wort ; beer ; mycotoxins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
6 (3-4)
2011.
100-111
objavljeno
1847-3423
1847-7461