Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Respiracijska funkcija i imunološki status radnica na preradi kakaovca i brašna (CROSBI ID 89249)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Žuškin, Eugenija ; Mustajbegović, Jadranka ; Kanceljak-Macan, Božica Respiracijska funkcija i imunološki status radnica na preradi kakaovca i brašna // Medica Jadertina, 30 (2000), 7-20-x

Podaci o odgovornosti

Žuškin, Eugenija ; Mustajbegović, Jadranka ; Kanceljak-Macan, Božica

hrvatski

Respiracijska funkcija i imunološki status radnica na preradi kakaovca i brašna

Respiracijska funkcija i imunološki status ispitivani su u 40 radnica na preradi kakaovca i 53 radnice na preradi brašna, te u skupini 56 neizloženih radnica kao kontrola. Visoka prevalencija kroničnih respiracijskih simptoma i bolesti utvrđena je u izloženih radnica (prerada kakaovca: raspon 5.0% do 30%; prerada brašna: raspon 5,7% do 28,3%). Profesionalna astma utvrđena je u 2 radnice (5,0%) na preradi kakaovca i u 3 (5,7%) na preradi brašna. Učestalost gotovo svih kroničnih respiracijskih simptoma bila je viša u izloženih radnica u usporedbi s kontrolnom skupinom. U izloženih radnica utvrđena je i visoka prevalencija akutnih simptoma koji se razvijaju tijekom radne smjene; najviša učestalost utvrđena je za kašalj (kakaovac: 57,7%, brašno: 50,9%), te nadražaj očiju (kakaovac: 50,0%, brašno: 54,7%). Značajne akutne redukcije ventilacijskog kapaciteta tijekom radne smjene utvrđene su u izloženih radnica, osobito za protoke pri 50% i zadnjih 25% vitalnog kapaciteta na krivulji maksimalni ekspiracijski protok-volumen (FEF50, FEF25). U 93 izložene radnice učestalost kožnih testova na kakaovac (60,2%) bila je značajno viša od učestalosti pozitivnih kožnih testova na brašno (25,8%) (p<0,05). U radnica kontrolne skupine utvrđena je značajno niža učestalost pozitivnih kožnih testova na kakovac (4,6%) i brašno (12,3%) nego u izloženih radnica (p<0,01). Povišene vrijednsoti ukupnog imunoglobulina IgE utvrđene su u 17,5% radnica na preradi kakovca i 18,7% radnica na preradi brašna; niti jedna iz kontrolne skupine nije pokazivala povišenje IgE. Koncentracija zaprašenosti bila je znatno viša do preporučenih vrijednsoti za organske prašine. Naši podaci upućuju da zaposlenje na preradi kakaovca i brašna može značiti rizik za razvoj alergijske senzibilizacije i respiracijskih poremećaja.

kakaovac; brašno; respiracijski simptomi; ventilacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Respiratory function and immunological status in cocoa and flour processing workers

nije evidentirano

cocoa; flour; respiratory symptoms; ventilatory capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

2000.

7-20-x

objavljeno

0351-0093

1848-817X

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Indeksiranost