Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524417

Obnovljivi izvori energije i održiva gradnja - konceptualni elementi i zakonski okvir u Srbiji i Hrvatskoj


Stevanov, Mirjana; Krajter, Silvija; Orlović, Saša; Vuletić, Dijana; Marjanović, Hrvoje; Klašnja, Bojana
Obnovljivi izvori energije i održiva gradnja - konceptualni elementi i zakonski okvir u Srbiji i Hrvatskoj // Topola, 1 (2010), 185-186; 69-86 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Obnovljivi izvori energije i održiva gradnja - konceptualni elementi i zakonski okvir u Srbiji i Hrvatskoj
(Renewable Energy Sources and Sustainable Construction: Conceptual Elements and Legislative Framework in Serbia and Croatia)

Autori
Stevanov, Mirjana ; Krajter, Silvija ; Orlović, Saša ; Vuletić, Dijana ; Marjanović, Hrvoje ; Klašnja, Bojana

Izvornik
Topola (0563-9034) 1 (2010), 185-186; 69-86

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Obnovljivi izvori energije; održiva gradnja; šumarstvo; održivo gazdovanje šumama; vodeća tržišta; tehnološka platforma svih sektora baziranih na šumarstvu
(Renewable energy; sustainable construction; forestry; sustainable forest management; lead markets; forest-based sector technology platform)

Sažetak
Evropi nedostaju tržišta koja će pokretati inovacije. U tom kontekstu Evropska Unija (EU) je 2000. godine formulisala Lisabonsku strategiju koja naglašava potrebu za inovativnošću i kompetitivnošću evropskog tržišta sa ciljem da Evropa postane najrazvijenija ekonomija sveta. Kako bi se približila tom cilju EU je razvila koncept vodećih tržišta koji je u fokusu ovog rada. Poseban naglaskak je na tržištu obnovljivih izvora energije i tržištu održive gradnje. U okviru njih opisana je i uloga šumarstva odnosno održivog gazdovanja šumama u snabdevanju sirovinom kao i tehnološka platforma svih sektora baziranih na šumarstvu, kao veoma značajan governance-mehanizam koji povezuje interesne grupe iz privrede, nauke i državnog sektora u ostvarivanju zajednički formulisanih ciljeva. Ovi koncepti i inicijative su relevantni za Srbiju i Hrvatsku, kao države kandidate za članstvo u EU i kao potpisnice brojnih meñunarodnih konvencija (npr. Kjoto protokola). U tom smislu ove dve zemlje rade na harmonizaciji nacionalnih sa EU legislativom i zato se u ovom radu bavimo i nacionalnim zakonskim okvirom, tačnije njegovim delom koji se odnosi na biomasu i održivu gradnju.

Izvorni jezik
Ostalo

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
024-0242049-2101 - Značaj, vrednovanje i potrajno korištenje socijalnih usluga šuma (Dijana Vuletić, )

Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko