Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tradicionalni fermentirani mesni proizvodi – izvor autohtonih funkcionalnih starter kultura (CROSBI ID 575087)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Delaš, Frane Tradicionalni fermentirani mesni proizvodi – izvor autohtonih funkcionalnih starter kultura // Četvrti stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ" / Komes, Draženka ; Šimić, Valentina ; Đugum, Jelena (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, 2011. str. 6-11

Podaci o odgovornosti

Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Delaš, Frane

hrvatski

Tradicionalni fermentirani mesni proizvodi – izvor autohtonih funkcionalnih starter kultura

U Hrvatskoj se prirodno fermentirani mesni proizvodi tradicionalno proizvode dugi niz godina, bez upotrebe komercijalnih starter kultura, što može rezultirati različitom mikrobiološkom kvalitetom proizvoda, kvalitetom u okusu i konzistenciji. Tradicionalni mesni proizvodi imaju veću kvalitetu od industrijski proizvedenih pri kontroliranim uvjetima fermentacije i uz primjenu komercijalnih starter kultura (Bonomo i sur., 2008, Frece i sur. 2010a ; Babić i sur. 2011). Nadalje, komercijalni starteri se ne mogu uvijek natjecati sa autohtonom prirodnom mikrobnom populacijom, a nisu niti prilagođeni uvjetima rasta u određenom mesnom proizvodu, pa ponekad ne postižu ni zadovoljavajući stupanj rasta, a time ni zadovoljavajuća senzorska svojstva mesnih proizvoda. Stoga je u novije vrijeme sve veći trend pronalaženja i selekcioniranja novih prirodnih autohtonih potencijalnih starter kultura iz tradicionalnih mesnih proizvoda, koje će biti prilagođene rastu u određenim specifičnim mesnim proizvodima, a imat će takve metaboličke sposobnosti koje će znatno utjecati na kvalitetu i sigurnost proizvoda (Frece i sur. 2009, Frece i sur. 2010a, Babić i sur. 2011).

autohtone funkcionalne starter kulture; tradicionalni mesni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Traditional fermented meat products - the source of autochthonous functional starter cultures

nije evidentirano

autochthonous functional starter cultures; traditional meat products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

6-11.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Četvrti stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ"

Komes, Draženka ; Šimić, Valentina ; Đugum, Jelena

Zagreb: Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Podaci o skupu

4. Stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ"

pozvano predavanje

13.06.2011-13.06.2011

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija