Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524100

Ostvarivanje članskih prava u sustavu prekograničnog posrednog držanja dionica


Kunda, Ivana
Ostvarivanje članskih prava u sustavu prekograničnog posrednog držanja dionica // Financiranje, upravljanje i restrukturiranje trgovačkih društava u doba recesije / Čulinović-Herc, Edita ; Jurić, Dionis ; Žunić Kovačević, Nataša (ur.).
Rijeka: Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2011. str. 303-336 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ostvarivanje članskih prava u sustavu prekograničnog posrednog držanja dionica
(Exercising Shareholders Rights in the Cross-Border Intermediary Holding System)

Autori
Kunda, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Financiranje, upravljanje i restrukturiranje trgovačkih društava u doba recesije / Čulinović-Herc, Edita ; Jurić, Dionis ; Žunić Kovačević, Nataša - Rijeka : Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2011, 303-336

ISBN
978-953-6597-78-9

Skup
Financiranje, upravljanje i restrukturiranje trgovačkih društava u doba recesije

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.-19.10.2010.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Međunarodno privatno pravo; dionice; vrijednosni papiri; Europske unija; Haška konvencija; PRIMA; korporativno upravljanje
(Conflict of laws; shares; securities; European Union; Hague Convention; PRIMA; corporate governance)

Sažetak
U ovom radu polazi se od problema imovinskopravnih ovlaštenja na dionicama u sustavu njihovog držanja putem posrednika stoga što ta ovlaštenja uvjetuju ostvarivanje članskih prava. Opisani problem smješta se u okvir danas brojnih prekograničnih odnosa. U potrazi za kolizijskopravnim rješenjima, autorica se prvenstveno osvrće na pozitivne propise u Europskoj uniji, a potom i na Hašku konvenciju o pravu mjerodavnom za određena prava u pogledu vrijednosnih papira koje drže posrednici iz 2005. godine. Zaključuje se da su navedeni europski propisi i Konvencija na suprotnim stajalištima te se ukratko pojašnjava tijek rasprave koja je prethodila konačnoj odluci Europske unije da ne potpise i ne pristupi Konvenciji. Na kraju, autorica iznosi svoje mišljenje o tome kakav stav Hrvatska treba zauzeti u pogledu Konvencije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0115021

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Ivana Kunda, (260611)