Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Cooking extrusion of grain legumes (CROSBI ID 365665)

Ocjenski rad | diplomski rad

Schmitlechner, Marko Cooking extrusion of grain legumes / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Schmitlechner, Marko

Ćurić, Duška

engleski

Cooking extrusion of grain legumes

Ovaj rad imao je za zadatak ispitati potencijal korištenja leguminoza kao alternativu za korištenje u prehrani komercijalno uzgajanih riba. Testirane su 3 vrste leguminoza: grašak (Pisum sativum), grah (Phaseolus sp.) i vučika (Lupinus sp.). Rad uključuje preradu sirovina nakon sušenja i uključuje: ljuštenje, odvajanje ljuske, mljevenje i ekstruziju. Ekstruzijom je dobiven ekspandirani proizvod koji je odličan nosač za ostale neophodne sastojke hrane za ribe. Ekstruzija je obavljena na dva ekstrudera, manjem, laboratorijskih razmjera (proizvođača Haake) i većem, razmjera pilot postrojenja (proizvođač Clextral). Testirana su 3 parametra ekstrudera: brzina vrtnje vijaka, temperature oplate ekstrudera i količina dodane vode u procesu ekstruzije i njihov utjecaj na konačni proizvod. Rezultati testiranja pokazuju da leguminoze pri visokoj brzini i visokoj temperaturi daju vrlo dobro ekspandiran proizvod, koji može služiti kao nosač u proizvodnji hrane za ribe i kao alternativa ribljem brašnu.

grain legumes; extrusion; fish feed; processing of raw material; optimization

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

01.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija