Cooking extrusion of grain legumes (CROSBI ID 365665)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Schmitlechner, Marko
Ćurić, Duška
engleski
Cooking extrusion of grain legumes
Ovaj rad imao je za zadatak ispitati potencijal korištenja leguminoza kao alternativu za korištenje u prehrani komercijalno uzgajanih riba. Testirane su 3 vrste leguminoza: grašak (Pisum sativum), grah (Phaseolus sp.) i vučika (Lupinus sp.). Rad uključuje preradu sirovina nakon sušenja i uključuje: ljuštenje, odvajanje ljuske, mljevenje i ekstruziju. Ekstruzijom je dobiven ekspandirani proizvod koji je odličan nosač za ostale neophodne sastojke hrane za ribe. Ekstruzija je obavljena na dva ekstrudera, manjem, laboratorijskih razmjera (proizvođača Haake) i većem, razmjera pilot postrojenja (proizvođač Clextral). Testirana su 3 parametra ekstrudera: brzina vrtnje vijaka, temperature oplate ekstrudera i količina dodane vode u procesu ekstruzije i njihov utjecaj na konačni proizvod. Rezultati testiranja pokazuju da leguminoze pri visokoj brzini i visokoj temperaturi daju vrlo dobro ekspandiran proizvod, koji može služiti kao nosač u proizvodnji hrane za ribe i kao alternativa ribljem brašnu.
grain legumes; extrusion; fish feed; processing of raw material; optimization
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
01.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb