Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bakterije u hrani – uzročnici alimentarnih infekcija i intoksikacija (CROSBI ID 574829)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Brlek Gorski, Diana Bakterije u hrani – uzročnici alimentarnih infekcija i intoksikacija // Uzročnici bolesti koji se prenose hranom i vodom / Mlinarić-Galinović, Gordana ; Capak, Krunoslav (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2011. str. 25-30

Podaci o odgovornosti

Brlek Gorski, Diana

hrvatski

Bakterije u hrani – uzročnici alimentarnih infekcija i intoksikacija

Hrana je od osobite važnosti za čovjeka, ali istodobno predstavlja idealan supstrat (podlogu) za rast mikroorganizama. Mikroorganizme koje nalazimo u hrani možemo podijeliti u tri skupine: «dobri» koje možemo naći u hrani i služe za njenu proizvodnju (sirevi, vina, fermentirani mliječni proizvodi i dr.), «nepoželjni» koji mogu uzrokovati kvarenje (Pseudomonas, Erwinia, Leuconostoc) i patogene vrste i/ili njihovi toksini koji mogu uzrokovati bolest ljudi koji ih konzumiraju - alimentarne infekcije i intoksikacije. Hrane ne smije sadržavati patogene i potencijalno patogene mikroorganizme i njihove toksine u količinama štetnima za zdravlje ljudi. Bolesti koje se prenose hranom i vodom jedan su od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta u cijelom svijetu te predstavljaju velik zdravstveni i socioekonomski problem. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje umire 1, 8 miliona ljudi od dijarealnih bolesti. U razvijenim zemljama 30% ljudi godišnje oboli od bolesti koje se prenose hranom i vodom. Klinička slika je najčešće blaga do srednje teška, u velikom broju slučajeva i nije karakteristična za jednu određenu bakteriju što dovodi do zaključka da su prijavljeni slučajevi tek vrh «ledene sante». Vodeći uzročnici trovanja hranom su Salmonella sp. i Campylobacter sp. Podaci SZO ukazuju da su bakterije roda Campylobacter vodeći uzročnik bolesti koje se prenose hranom. Uvidom u podatke iz Epidemiološkog vjesnika/ HZJZ u Hrvatskoj je i dalje vodeći uzročnik Salmonella sp. Izuzetak su podaci za lipanj i srpanj 2010. godine gdje je prijavljen veći broj bolesti koje se prenose hranom uzrokovan bakterijom Campylobacter sp.

Hrana; Bakterije

nije evidentirano

engleski

Bacteria in food - the couse of alimentary infection and intoxication

nije evidentirano

Food; bacteria

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-30.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Uzročnici bolesti koji se prenose hranom i vodom

Mlinarić-Galinović, Gordana ; Capak, Krunoslav

Zagreb: Medicinska naklada

Podaci o skupu

Uzročnici bolesti koji se prenose hranom i vodom

predavanje

11.03.2011-12.03.2011

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita