Postupak klasiranja (kategorizacije i klasifikacije) svinjskih trupova, (CROSBI ID 365596)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Puž , Ana
Njari , Bela
hrvatski
Postupak klasiranja (kategorizacije i klasifikacije) svinjskih trupova,
Postupak klasiranja (kategorizacije i klasifikacije) svinjskih trupova, odnosno polovica, prvenstveno se provodi radi utvrđivanja kakvoće svinja na temelju stvarne količine mesa u svinjskom trupu. Isto tako, utvrđivanjem kakvoće proizvedenih životinja i mesa na liniji klanja ocjenjuje se s jedne strane uzgojno proizvodni rad proizvođača životinja za klaoničku obradu, a s druge strane korištenje te kakvoća i vrijednost mesa. Sustav klasiranja klaonički obrađenih svinja u znatnoj je mjeri i u nacionalnim, ali i u internacionalnim razmjerima omogućio ostvarenje boljeg pregleda trgovine i prometa, stvaranje temelja za objektivno određivanje ciljeva prema stupnjevima vrijednosti klaonički obrađenih životinja, kao i usmjeravanje proizvođača prema zahtjevima tržišta. Na osnovi podataka iz Godišnja izvješća o klasiranju svinjskih trupova i polovica u Republici Hrvatskoj, u periodu od 2006. do 2010. godine vidljivo je povećanje broja klasiranih svinjskih trupova u 2010. godini za 11, 09%, također je vidljivo povećanje broja svinjskih trupova i polovica svrtanih u E i S klasu te možemo zaključiti da se na Hrvatskom tržištu povećava kakvoća i vrijednost mesa.
postupak klasiranja; svinjski trupovi; linija klanja
nije evidentirano
engleski
EVALUATION OF MARKET QUALITY OF PROCESSED CARCASSES OF SLAUGHTERED PIGS
nije evidentirano
postupak klasiranja; svinjski trupovi; linija klanja
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
15.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb