Amilolitička aktivnost bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 365591)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Balaško, Tea
Slavica, Anita
hrvatski
Amilolitička aktivnost bakterija mliječne kiseline
Amilaze su vrlo važna grupa enzima koja ima široku primjenu u različitim industrijskim procesima. Najviše se istražuje aktivnost alfa-amilaza, beta-amilaza i gama-amilaza, dok je znatno manje podataka dostupno o drugim enzimima iz ove grupe hidrolitičkih enzima, npr. nekim glikozidazama, pululanazama i izoamilazama. Osim biljnog materijala, u novijim istraživanjima ovih enzima koriste se kulture funga i bakterija. Amilaznu aktivnost posjeduju i neke vrste bakterija mliječne kiseline. Istražuje se primjena amilazno-fermentativne aktivnosti ovih bakterija za proizvodnju mliječne kiseline i to direktno iz škroba i/ili škrobnih sirovina. Do sada je izoliran relativno mali broj amilolitičkih enzima koje sintetiziraju stanice bakterija mliječne kiseline i osnovne strukturne i funkcionalne karakteristike ovih enzima slabo su razjašnjene. Djelomično su okarakterizirane: alfa-amilaza, gama-amilaza, oligo-1, 6-glikozidaza, pululanaza i endo-1, 3(4)-beta-glukanaza izolirane iz stanica bakterija mliječne kiseline.
amilolitička aktivnost; alfa-amilaze; beta-amilaze; gama-amilaze; amilolitičke bakterije
nije evidentirano
engleski
Amylolytic activity of lactic acid bacteria
nije evidentirano
amylolytic activity; alpha-amylase; beta-amylase; gamma-amylase; amylolytic lactic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
22.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb