Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 523347

Amilolitička aktivnost bakterija mliječne kiseline


Balaško, Tea
Amilolitička aktivnost bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 523347 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Amilolitička aktivnost bakterija mliječne kiseline
(Amylolytic activity of lactic acid bacteria)

Autori
Balaško, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2011

Stranica
30

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
amilolitička aktivnost; alfa-amilaze; beta-amilaze; gama-amilaze; amilolitičke bakterije
(amylolytic activity; alpha-amylase; beta-amylase; gamma-amylase; amylolytic lactic acid)

Sažetak
Amilaze su vrlo važna grupa enzima koja ima široku primjenu u različitim industrijskim procesima. Najviše se istražuje aktivnost alfa-amilaza, beta-amilaza i gama-amilaza, dok je znatno manje podataka dostupno o drugim enzimima iz ove grupe hidrolitičkih enzima, npr. nekim glikozidazama, pululanazama i izoamilazama. Osim biljnog materijala, u novijim istraživanjima ovih enzima koriste se kulture funga i bakterija. Amilaznu aktivnost posjeduju i neke vrste bakterija mliječne kiseline. Istražuje se primjena amilazno-fermentativne aktivnosti ovih bakterija za proizvodnju mliječne kiseline i to direktno iz škroba i/ili škrobnih sirovina. Do sada je izoliran relativno mali broj amilolitičkih enzima koje sintetiziraju stanice bakterija mliječne kiseline i osnovne strukturne i funkcionalne karakteristike ovih enzima slabo su razjašnjene. Djelomično su okarakterizirane: alfa-amilaza, gama-amilaza, oligo-1, 6-glikozidaza, pululanaza i endo-1, 3(4)-beta-glukanaza izolirane iz stanica bakterija mliječne kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Balaško, Tea
Amilolitička aktivnost bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Balaško, T. (2011) 'Amilolitička aktivnost bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bala\v{s}ko, T.}, year = {2011}, pages = {30}, keywords = {amiloliti\v{c}ka aktivnost, alfa-amilaze, beta-amilaze, gama-amilaze, amiloliti\v{c}ke bakterije}, title = {Amiloliti\v{c}ka aktivnost bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {amiloliti\v{c}ka aktivnost, alfa-amilaze, beta-amilaze, gama-amilaze, amiloliti\v{c}ke bakterije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bala\v{s}ko, T.}, year = {2011}, pages = {30}, keywords = {amylolytic activity, alpha-amylase, beta-amylase, gamma-amylase, amylolytic lactic acid}, title = {Amylolytic activity of lactic acid bacteria}, keyword = {amylolytic activity, alpha-amylase, beta-amylase, gamma-amylase, amylolytic lactic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font