Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 52326

Socialna percepcija i stavovi o turistima na otoku Krku


Socialna percepcija i stavovi o turistima na otoku Krku, Zagreb: Naklada Slap, 1998 (Izvještaj)


Naslov
Socialna percepcija i stavovi o turistima na otoku Krku
(Social perception and attitudes toward tourists at the island of Krk)

Urednik/ci
Buško, Vesna ; Ivanec, Dragutin ; Kamenov, Željka ; Ljubotina, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, izvještaj, znanstvena

Izdavač
Naklada Slap

Grad
Zagreb

Godina
1998

Stranica
58

ISBN
953-175-094-7

Ključne riječi
socijalna percepcija; stavovi; mještani otoka Krka; ponašanje turista
(social perception; attitudes; inhabitants of Krk; tourists' behavior)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja provedenog u okviru VII. Ljetne psihologijske škole održane u Puntu, kolovoza 1997. Ispitani su stavovi mještana otoka Krka prema domaćim i stranim turistima, percepcije mještana i domaćih turista o nekim vidovima ponašanja turista na otoku Krku, te povezanosti stavova, socijalne percepcije i sociodemografskih varijabli (spol, dob, naobrazba). Istraživanje je provedeno u 4 turistička mjesta na otoku Krku, na uzorku od 175 mještana i 213 domaćih turista. Konstruirana je skala stavova koja se u konačnom obliku sastojala od 20 tvrdnji procjenjivanih na skali od 5 stupnjeva slaganja. U svrhu ispitivanja socijalne percepcije priređena je skala od 12 čestica čiji sadržaj u manjem ili većem stupnju može odražavati ponašanja karakteristična za pojedine skupine turista. Utvrđeni su međusobno vrlo slični i općenito pozitivni stavovi domaćih turista i mještana prema različitim grupacijama stranih turista. Pritom su najpozitivnije procijenjeni Talijani i Nijemci, a najlošije češki i slovački turisti. Turisti zapadnih zemalja općenito se procjenjuju pozitivnije i kada se radi o pojedinim kategorijama ponašanja (odnos prema prirodi, 'bonton', zabava, financije) kako u odnosu na domaće turiste tako i turiste istočnih zemalja. Utvrđene su značajne i umjereno visoke povezanosti stavova i različitih aspekata ponašanja turista, kao i povezanosti dobi te čestine boravka na Krku sa stavovima i evaluacijom ponašanja različitih skupina turista.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130703

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željka Kamenov (urednik)

Avatar Url Dragutin Ivanec (urednik)

Avatar Url Damir Ljubotina (urednik)

Avatar Url Vesna Buško (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Socialna percepcija i stavovi o turistima na otoku Krku, Zagreb: Naklada Slap, 1998 (Izvještaj)
Buško, V., Ivanec, D., Kamenov, Ž. & Ljubotina, D. (ur.) (1998) Socialna percepcija i stavovi o turistima na otoku Krku. Zagreb, Naklada Slap.
@book{book, year = {1998}, pages = {58}, keywords = {social perception, attitudes, inhabitants of Krk, tourists' behavior}, isbn = {953-175-094-7}, title = {Social perception and attitudes toward tourists at the island of Krk}, keyword = {social perception, attitudes, inhabitants of Krk, tourists' behavior}, publisher = {Naklada Slap}, publisherplace = {Zagreb} }