Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 523068

Najčešće biološke opasnosti u hrani


Humski, Andrea; Jemeršić, Lorena; Cvetnić, Željko
Najčešće biološke opasnosti u hrani // 5. Konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane
Opatija, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 523068 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Najčešće biološke opasnosti u hrani
(The most common biohazards in food)

Autori
Humski, Andrea ; Jemeršić, Lorena ; Cvetnić, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
5. Konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16-18.05.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
biološke opasnosti; hrana
(biohazards; food)

Sažetak
Poznato je više od 200 bolesti koje se prenose putem hrane. Najčešći uzročnici ovih bolesti su biološki a uključuju viruse, bakterije i njihove toksine te parazite. Bolesti koje se prenose hranom očituju se velikim rasponom simptoma poput onih kod blagog gastroenteritisa pa do onih koji uzrokuju oštećenja drugih organskih sustava, njihovog zatajenja i letalnog završetka. Najteži slučajevi imaju tendenciju pojavnosti u krajnjim dobnim kategorijama: stariji, djeca, ili pak u osoba koje boluju od bolesti koje smanjuju funkciju imunološkog sustava, ali i kod zdravih ljudi izloženih vrlo visokim dozama uzročnika ovih bolesti. Procjenjuje se da u SAD-u svake godine obolijeva približno 76 milijuna osoba od ovih bolesti. Iako većina slučajeva prolazi s blagim simptomima za samo dan ili dva i bez liječenja, CDC godišnje bilježi približno 325.000 hospitalizacija i 5000 smrtnih slučajeva zbog bolesti koje se prenose hranom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0481186-1178 - Antimikrobna rezistencija bakterija značajnih u veterini (Habrun, Boris, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lorena Jemeršić (autor)

Avatar Url Željko Cvetnić (autor)

Avatar Url Andrea Humski (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Humski, Andrea; Jemeršić, Lorena; Cvetnić, Željko
Najčešće biološke opasnosti u hrani // 5. Konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane
Opatija, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, stručni)
Humski, A., Jemeršić, L. & Cvetnić, Ž. (2011) Najčešće biološke opasnosti u hrani. U: 5. Konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane.
@article{article, author = {Humski, Andrea and Jemer\v{s}i\'{c}, Lorena and Cvetni\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2011}, keywords = {biolo\v{s}ke opasnosti, hrana}, title = {Naj\v{c}e\v{s}\'{c}e biolo\v{s}ke opasnosti u hrani}, keyword = {biolo\v{s}ke opasnosti, hrana}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Humski, Andrea and Jemer\v{s}i\'{c}, Lorena and Cvetni\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2011}, keywords = {biohazards, food}, title = {The most common biohazards in food}, keyword = {biohazards, food}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font