Higijenska kategorizacija smjesa za perad prema VDLUFA–metodi (CROSBI ID 574752)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Zadravec, Manuela ; Jaki, Vesna ; Mitak, Mario ; Majnarić, Darko
hrvatski
Higijenska kategorizacija smjesa za perad prema VDLUFA–metodi
VDLUFA metodom ispitali smo 35 krmnih smjesa za perad i kategorizirali ih prema rezultatima u higijenske razrede od 1.-4. Specifičnost VDLUFA metode je da pri higijenskoj procjeni hrane na temelju sadržaja mikroorganizama uzima u obzir zasebno saprofitske mikroorganizme i zasebno patogene mikroorganizme, te na temelju opsega kontaminacije razvrstava pretražene uzorke u određene kategorije. Rezultati pokazuju relativno veliku zastupljenost krmnih smjesa koje prema VDLUFA metodi sadrže povišene vrijednosti mikroorganizama (kategorija 3. 17, 1% i kategorija 4. 8, 6% uzoraka) pa stoga i predstavljaju potencijalnu opasnost za životinje u peradarskoj proizvodnji
Higijenska ispravnost; krmne smjese; VDLUFA metoda; kategorizacija
nije evidentirano
engleski
A hygienic catgorisation of poultry feed according to the VDLUFA method
nije evidentirano
microbiological assessment; poultry feed; VDLUFA method; quality levels
nije evidentirano
Podaci o prilogu
171-173.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
IX. simpozij Peradarski dani 2011 s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik
Balenović, Mirta
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut
978-953-96259-8-4
Podaci o skupu
Simpozij Peradarski dani 2011 s međunarodnim sudjelovanjem (9 ; 2011)
poster
11.05.2011-14.05.2011
Šibenik, Hrvatska