Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 522793

Primjena ultrazvuka u reprodukciji koza


Branislava Polegubić-Kušić
Primjena ultrazvuka u reprodukciji koza 2011., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


Naslov
Primjena ultrazvuka u reprodukciji koza
(The use of ultrasound in goat reproduction)

Autori
Branislava Polegubić-Kušić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Grizelj, Juraj ; Vince, Silvijo

Ključne riječi
Folikularna dinamika i razvoj; žuto tijelo; ultrazvučni pregled; superovulacija; sinkronizacija; dijagnostika gravidnosti
(Follicular dynamics and development; corpus luteum; ultrasound examination; superovulation; sinchronisation; diagnostics of gravidity)

Sažetak
Koze su sezonski poliestrične životinje u kojih estrus traje u prosjeku 36 sati, pri čemu do spontane ovulacije dolazi pri kraju estrusa ili rjeđe, nekoliko sati nakon prestanka vanjskih znakova mrkanja. Stadij folikularnog razvoja u koza karakteriziran je valovima u vrijeme spolnog ciklusa. Dominantni folikul razvija se tijekom zadnjeg od folikularnih valova. Ultrazvuk se koristi u vrijeme nestimuliranog i stimuliranog spolnog ciklusa u svrhu praćenja folikularne dinamike i cikličkih tvorbi na jajnicima. Za pretrage se koriste sektorska i linearna, transabdominalna i transrektalna sonda. U postupcima asistirane reprodukcije najčešće se koristi u postupcima superovulacije i odabira davateljica i primateljica u postupcima embriotransfera. Rutinski se koristi i u dijagnostici gravidnosti. Prilikom superovulacijskih postupaka ultrazvučnim pregledima moguće je utvrditi približan broj folikula i pratiti njihov razvoj. U radu su prikazane metode i postupci korištenja ultrazvuka u reprodukciji koza s nizom ultrasonograma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0000000-3645 - Optimizacija superovulacije i krioprezervacija kozjih zametaka (Juraj Grizelj, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb