Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 522766

Računalna simulacija kao alat za procjenu rizika od terorističkih napada u lancu proizvodnje hrane


Antunović, Boris; Kralik, Gordana; Varga, Ivan; Baban, Mirjana; Poljak, Vedran; Njari, Bela; Pavičić, Željko; Mačkić, Sejad
Računalna simulacija kao alat za procjenu rizika od terorističkih napada u lancu proizvodnje hrane // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme. / Janječić, Zlatko (ur.).
Opatija, Hrvatska, 2011. str. 31-46 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Računalna simulacija kao alat za procjenu rizika od terorističkih napada u lancu proizvodnje hrane
(Computer simulation as a tool for risk assessment of terrorist attacks in a food production chain)

Autori
Antunović, Boris ; Kralik, Gordana ; Varga, Ivan ; Baban, Mirjana ; Poljak, Vedran ; Njari, Bela ; Pavičić, Željko ; Mačkić, Sejad

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme. / Janječić, Zlatko - , 2011, 31-46

Skup
18. Međunarodno savjetovanje "Krmiva 2011"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 08-10.06.2011.

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Terorizam; hrana; računalni program; procjena rizika
(Terrorism; food; software; risk assessment)

Sažetak
Pojam „terorist“ označava osobu koja provodi nasilne radnje s ciljem zastrašivanja ili nanošenja štete, odnosno unošenja kaosa u sustav. Jedna od često potencijalnih meta terorista jest i hrana zbog mogućnosti usmjeravanja akcija na široku populaciju i lakog izazivanja panike. U novije vrijeme takvi incidenti više nisu rijetkost, scenariji o teoretskoj mogućnosti terorističkog napada na neki lanac proizvodnje hrane više ne djeluju samo kao teorija, a zabrinutost da bi se nešto takvo moglo uistinu i dogoditi poprima sve veće dimenzije. Namjerno onečišćenje hrane može imati velike ekonomske posljedice, čak i kada je incident relativno malih razmjera, jer upravo je rušenje ekonomske stabilnosti najčešće glavni motiv nekog namjernog napada koji može biti usmjeren na neki proizvod, pojedinog proizvođača, granu industrije ili cijelu državu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u Godišnjem izvješću o zdravlju iz 2007. godine proglasila je slučajna i namjerna onečišćenja hrane kao najveću prijetnju zdravlju u 21. stoljeću. Iz tog razloga, WHO apelira na vlade zemalja članica, a i na ostale, da pomognu prehrambenoj industriji jer ona snosi primarnu odgovornost za hranu koju proizvodi, dok je namjerno onečišćenje hrane opasnim agensima za njih često potpuno nova opcija o kojoj bi trebalo razmisliti. Mjere prevencije, zajedno s pojačanim nadzorom i sredstvima za adekvatan odgovor u slučaju namjernog ili slučajnog incidenta, bolje praćenje hrane i mogućnost njezina brzog povlačenja sa tržišta, dvosmjerna komunikacija državnih službi i prehrambene industrije, unaprijed predviđeni scenariji koji će olakšati raspodjelu resursa i jednostavnije postavljanje prioriteta u slučaju incidenta, te koordinacija između industrije i vlade u komunikaciji s javnošću trebali bi biti minimalno što bi svaka vlada trebala učiniti. U tu svrhu posljednjih se godina počelo pridavati puno više pažnje sigurnosti proizvodnih pogona, povećanju higijenskih standarda i uvođenju preventivnog pristupa u vidu uvođenja HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) sustava, čime se razvijaju i implementiraju preventivne mjere kojima se želi spriječiti moguće nenamjerno onečišćenje hrane prilikom njezine proizvodnje, prerade i distribucije. Iako je HACCP najčešće učinkovit sustav, on često zahtijeva nadogradnju u smislu zaštite od namjernih onečišćenja hrane u vidu terorističkih napada. Sprječavanje takvih incidenata ne podrazumijeva obavezno visoku tehnologiju i velike troškove. Pogodna opcija je svima dostupan besplatni računalni program CARVER+Shock razvijen od strane Vlade SAD-a koji služi kao alat koji pomaže pri postavljanju prioriteta i otkrivanju ranjivih točaka unutar nekog proizvodnog sustava ili druge infrastrukture. Program analizira šest karakteristika koje se koriste za procjenu privlačnosti cilja za napad: kritičnost, pristupačnost, oporavak, ranjivost, učinak i prepoznatljivost, a provodi se u pet koraka: postavljanje parametara, okupljanje stručnjaka, opis lanca opskrbe hranom, dodjeljivanje ocjena, primjena naučenoga. Navedene mogućnosti čine ovaj program idealnim alatom za identifikaciju potencijalno slabih točaka u lancu proizvodnje hrane s obzirom na napadača i agense koje prepoznajemo kao potencijalne prijetnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Gordana Kralik, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek