Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 52276

Dr. Špiro Janović,ftizeolog rođeni Riječani


Vučak, Ivica
Dr. Špiro Janović,ftizeolog rođeni Riječani // Zbornik sažetaka Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici / Škrobonja, Ante (ur.).
Rijeka: Hrvatsko znanstveno društvo za povijest zdravstvene kulture, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Dr. Špiro Janović,ftizeolog rođeni Riječani
(Dr. Špiro Janović, Ftizeologist born in Rijeka)

Autori
Vučak, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici / Škrobonja, Ante - Rijeka : Hrvatsko znanstveno društvo za povijest zdravstvene kulture, 2000

Skup
Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 19-20.10.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Dr. Špiro Janović; povijest medicine; Rijeka
(Dr. Špiro Janović; history of medicine ;Rijeka)

Sažetak
Rođen je u Rijeci 1902. godine. Njegov otac Andrija bio je suvlasnik poduzeća za trgovinu vinom na veliko, a poticao je iz ugledne pomorske i brodograditeljske obitelji iz Sumartina na Braču. Osnovnu je školu završio i započeo srednju u Rijeci. Nastavio je srednju školu u Zagrebu a kasnije studirao na medicinskom fakultetu u Zagrebu. Promoviran je u Zagrebu godine 22. prosinca 1926. godine. Specijalizaciju iz ftizeologije završio je 1930. u Zagrebu. Jedno je razdoblje radio u Novom Marofu a zatim u Institutu za tuberkulozu na Zvijezdi u Zagrebu pod vodstvom dr. V. Ćepulića, prvog nastavnika ftizeologije na medicinskom fakultetu u Zagrebu. Uz svoga šefa bio je dr. Š. Janović član Društva za suzbijanje tuberkuloze u Zagrebu i sudjelovao u prosvjetiteljskim i propagandnim akcijama. Objavio je veći broj članaka o dijagnostici, liječenju i suzbijanju tuberkuloze. Kao suradnik Škole narodnog zdravlja već 1934. tiskao je u Zagrebu knjižicu “O sušici ”. Zboru liječnika Hrvatske pristupio je 1935. godine. Redovito je sudjelovao na kongresima ftizeologa. Godine 1940. je dr. Š. Janović otišao s obitelji u Split. Tijekom rata pripadao je krugu antifašista, a nakon pada fašističke Italije i dolaska Nijemaca u Split u rujnu 1943. povukao se s partizanskom vojskom najprije na Brač i zatim na Vis. Odatle je, prateći konvoj partizanskih ranjenika otputovao na Maltu i tamo rukovodio bolnicom. Potkraj rata boravio je u San Fernandu kraj Barija u Italiji. Nakon svršetka rata vratio se u Zagreb, a zatim prešao u Sarajevo gdje je postao šef Klinike za plućne bolesti. Bio je jedan od prvih nastavnika ponovno uspostavljenog medicinskog fakulteta. Postao je 1954. izvanredni a 1957. redovni profesor. Pored brojnih predavanja i članaka objavio je i opsežan udžbenik “Tuberkuloza” koji je doživio dva izdanja 1959. i 1967. Dr. Špiro Janović umirovljen 27. siječnja 1966. na mjestu šefa Klinike za tbc i plućne bolesti u Sarajevu Nakon umirovljenja živio je u Splitu do smrti 1986. godine.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
101101

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Ivica Vučak, (17363)