Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 52274

Dr. Andrija Car i njegovo djelovanje u Rijeci


Vučak, Ivica
Dr. Andrija Car i njegovo djelovanje u Rijeci // Zbornik sažetaka Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici / Škrobonja, Ante (ur.).
Rijeka: Hrvatsko znanstveno društvo za povijest zdravstvena kulture, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Dr. Andrija Car i njegovo djelovanje u Rijeci
(Dr. Andrija Car and his Work in Rijeka)

Autori
Vučak, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici / Škrobonja, Ante - Rijeka : Hrvatsko znanstveno društvo za povijest zdravstvena kulture, 2000

Skup
Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 19-20.10.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Dr. Andrija Car; povijest medicine; Rijeka
(Dr. Andrija Car; history of medicine ;Rijeka)

Sažetak
Rođen je u Sv. Jeleni kod Crikvenice 23. studenoga 1895. u obitelji Filipa Cara, građevinara u državnoj službi koji je radio na asanaciji močvarnih područja u Dalmaciji. Nakon svršene hrvatske gimnazije u Zadru studirao je A. Car na medicinskom fakultetu u Beču. Promoviran je 7. srpnja 1923. godine te se vratio u Zagreb na staž. Od kolovoza 1923. bio je aspirant u Sveučilišnoj očnoj klinici otvorenoj početkom te godine. Slijedećih je nekoliko godina marljivo radio uz svoga šefa prof. dr. A. Botterija. Bio je član Zbora liječnika Hrvatske i redovito sudjelovao na sastancima Zbora. Često je predavao o rezultatima rada na klinici i o tome pisao na stranicama “Liječničkog vjesnika”. Objavio je više radova i u inozemnim časopisima. Eksperimentalno je proučavao razvoj refrakcije oka, osobito se bavio glaukomatologijom. U prigodi obilježavanja 5. obljetnice otvaranja Klinike za očne bolesti medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu napisao je dr. A. Car osam radova za broj “Liječničkog vjesnika” za veljaču 1928. posvećen toj obljetnici. Kad je godine 1935. otvorena nova zgrada Banovinske bolnice na Sušaku među mladim ljudima koji su nakon višegodišnjeg staža na klinikama došli iz Zagreba i imenovani predstojnicima odjela bio je i dr. A. Car. On je preuzeo novoosnovani očni odjel, a nedugo zatim postao je prim. dr. A. Car i ravnatelj sušačke bolnice. Uspješno je vodio bolnicu sve do početka drugoga svjetskoga rata. To je razdoblje bilo značajno i za njegov stručni razvitak i za njegove bolesnike. Nakon talijanske okupacije Sušaka protjerani su svi Hrvati iz sušačke bolnice. Dr. A. Car je, odredbom Poglavnika, imenovan predstojnikom odjela kod Drž. bolnice u Sarajevu. Odbio je otići u Sarajevo već je ostao u Zagrebu, ali ne na Klinici. Po završetku rata bilo je dr. A. Caru ponuđeno mjesto profesora na Medicinskom fakultetu u Skopju što je on otklonio. Dr. A. Car je smrtno stradao od posljedica zgnječenja prsnog koša zadobijenih pri željezničkoj nesreći 6. listopada 1952. godine u Unešiću kod Drniša.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
101101

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Ivica Vučak, (17363)