Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa (CROSBI ID 173448)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Humski, Andrea Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (2011), 5; 348-354

Podaci o odgovornosti

Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Humski, Andrea

hrvatski

Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa

U ovom radu prikazana je važnost uspostave sustava temeljenog na načelima analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP). Danas, u Republici Hrvatskoj Zakon o hrani (N.N. 46/07) zahtijeva od subjekata u poslovanju s hranom uspostavu sustava upravljanja sigurnošću hrane temeljenog na HACCP principima. Putem sustava predstavljena je primjena preventivnih mjera koje će koncept analize rizika smanjiti na najmanju moguću mjeru. Preventivne mjere, ako se učinkovito primjene na poznate kritične točke, smanjuju vjerojatnost pojave rizika na prihvatljivu razinu. HACCP sustav sastoji se od 7 načela a njegova implementacija provodi se u 12 koraka. Neposredno nakon uspostave sustava nužna je edukacija i osposobljavanje zaposlenika, no pravilno dugoročno funkcioniranje sustava može se osigurati samo kroz redovito revidiranje dokumentacije i HACCP plana, kako bi bili aktualni s nastalim promjenama.

kvaliteta; upravljanje kvalitetom; HACCP sustav

nije evidentirano

engleski

Ensuring quality in primary production of meat

nije evidentirano

quality; quality control; HACCP

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XIII (5)

2011.

348-354

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita